Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Verslag klimaatactiekamp Maubray PDF Print Email
Geschreven door David Dessers op donderdag, 17 juli 2008
Van 11 tot 13 juli organiseerde de klimaatoproep een actiekamp in het Henegouwse Maubray. Daar woont immers de enige prins van België die niet tot de koninklijke familie behoort, de prins de Ligne.  Die prins wil, met de steun van de Waalse regering, 350 hectaren van zijn eigen natuurgebied omturnen tot recreatiegebied en er een mega indoor skicentrum bouwen. Het gaat om een waanzinnig project dat jaarlijks tot 12.000 ton CO2 zou uitstoten en evenveel electriciteit zou verbruiken als 9000 Belgische gezinnen. Met het actiekamp wilde de klimaatoproep protesteren tegen dit project. Een tachtigtal deelnemers daagden op... en voerden actie ondanks een algemeen actieverbod in de hele gemeente.

De klimaatoproep (voluit Klimaat en sociale rechtvaardigheid) organiseerde vorig jaar samen met de klimaatcoalitie de eerste nationale klimaatmanifestatie in België. Op 8 december 2007 trotseerden een 4000 manifestanten weer en wind (én een treinstaking) om in Brussel een daadkrachtig, doortastend en sociaal klimaatbeleid te eisen.  Na die eerste nationale manifestatie koos de klimaatoproep ervoor om verder te werken. Zo staat er opnieuw een nationale klimaatmanifestatie in de steigers voor zaterdag 6 december 2008.

Met het actiekamp wilde de klimaatoproep het lokale protest tegen de bouw van het Europese skicentrum mee ondersteunen. De aanwezige activisten kwamen dan ook uit drie hoeken. Ten eerste waren er de lokale actievoerders, die zich verenigden in de coördinatie Ciao (http://www.c-i-a-o.eu/). Voorts waren er ook heel wat deelnemers van de Mars tegen de groei (la démarche pour la décroissance) die twee maanden lang van Rijsel naar Brussel trekt en voor de gelegenheid het actiekamp aandeed. Tot slot waren er de activisten van de klimaatoproep zelf.

Het actiekamp wilde een combinatie bieden aan inhoudelijk debat én actie. Bovendien ging het om een CO2-neutraal en volledig zelfbeheerd kamp. Voor het inhoudelijke debat zorgden ondermeer sprekers van de klimaatoproep, Friends of the earth, Greenpeace en de Global Climate Campaign. Zo was Phil Thornhill er aanwezig, de Britse coördinator van die Global Climate Campaign. De deelnemers waren het er snel over eens dat het niet bij woorden mocht blijven en dat er ook daadwerkelijk actie gevoerd diende te worden.

Skiërs gesignaleerd in Maubray

Dat gebeurde dan op zondag 13 juli. Een vijftigtal actievoerders trok verkleed in wintersporttoeristen naar het centrum van Maubray. Er waren skiërs op echte latten, anderen hadden hun slee van zolder gehaald en iedereen was, ondanks de zomerse temperaturen, warm gekleed met mutsen, sjaals en handschoenen. Een bont allegaartje dat ondanks een algemeen actieverbod op zoek ging naar sneeuw in Maubray. De actievoerders hadden ook collectebussen bij daar ze “vreesden dat de Prins mogelijk niet de 450 miljoen euro had gevonden om zijn ski-centrum tijdig klaar te krijgen”.  De skiërs doorkruisten het centrum en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Heel wat inwoners van de gemeente gaven de actievoerders overschot van gelijk en ook heel wat journalisten, persfotografen en de lokale televisie wilden de actie niet missen.

Het actiekamp werd een positieve ervaring voor de deelnemers en betekent opnieuw een stapje vooruit in de opbouw van een sociale klimaatactiebeweging in België. Volgend jaar mischien een klimaatactiekamp in Vlaanderen? Tijdens de komende maanden concentreert de klimaatoproep zich volledig op de organisatie van de nieuwe nationale klimaatmanifestatie van zaterdag 6 december. 
  

Naar boven