Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Zaterdag 6 december: International Climate Action Day - Brussel PDF Print Email
Geschreven door SAP op donderdag, 30 oktober 2008
Op zaterdag 6 december vindt in Brussel een nieuwe klimaatactiedag plaats. Net als vorig jaar nam de oproep 'Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid'  (www.klimaatoproep.be) het voortouw om te komen tot een brede linkse mobilisatie die de sociale en ecologische thema's verbindt. De klimaatoproep lanceerde al voor de zomer van 2008 een nieuwe actieoproep en ging het debat aan met de klimaatcoalitie om die samen waar te maken.Het waren lange en moeilijke onderhandelingen met een aantal grote sociale en milieu-organisaties om tot een akkoord te komen over de actie. Daarbij benadrukte de klimaatoproep het belang van brede mobilisatie i.p.v. kleine ludieke persacties en van een aantal duidelijke eisen die sociaal en ecologisch zijn tegelijk. Het resultaat is de oproeptekst hieronder. Net als verleden jaar blazen we verzamelen om 14u aan het Zuidstation. Daar zullen we eerst een grote klimaatactieboot bouwen, met allerhande politieke slogans. Daarna trekken we samen op door Brussel. Het materiaal, flyer en affiche, zal zeer spoedig van de persen rollen. De actie is een organisatie van de Klimaatcoalitie, een brede alliantie rond klimaat waar de klimaatoproep inmiddels deel van uitmaaktHelp mee met de mobilisatie! Verspreid deze tekst verder, of contacteer This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it   om flyers en affiches te bestellen.

International climate action day
06.12.08 Brussel

Samen voor het klimaat en solidariteit

In december vergaderen de vertegenwoordigers van regeringen uit de hele wereld in Poznan (Polen). Ze zullen er trachten stappen vooruit te zetten in de uitwerking van een internationaal post-Kyoto klimaatverdrag, dat nog een jaar later in Kopenhagen zal aangenomen worden. Daarom vinden er op 6 december overal ter wereld mobilisaties plaats voor de bescherming van het klimaat. De huidige inspanningen en engagementen volstaan immers helemaal niet om de globale temperatuursstijging onder de 2 graden celsius te houden (ten opzichte van de pré-industriële periode)

De Belgische middenveldorganisaties (verenigd in de Klimaatcoalitie) willen samen hun stem laten horen en eisen samen een krachtdadig klimaatbeleid. We vragen van de regering dat ze stevige engagementen aangaat en haar doelstellingen afstelt op de laatste aanbevelingen van het IPCC. 

De Klimaatcoalitie wil dat België de uitstoot van broeikasgassen jaarlijks met drie procent vermindert en dit volledig via inspanningen in eigen land. Er moeten een heleboel dringende maatregelen genomen worden, zoals ondermeer een massale uitbouw van het openbaar vervoer en een nationaal isolatieplan voor oude woningen. Een radicale verandering van onze productie- en consumptiewijze dringt zich op.

De geïndustrialiseerde landen uit het Noorden dragen een verpletterende verantwoordelijkheid voor de opwarming van de aarde. Daarom moeten de landen uit het Zuiden de kansen en de middelen krijgen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en een koolstofarme economie te ontwikkelen.

Het Belgische budget voor ontwikkelingssamenwerking moet daarom opgetrokken worden tot boven de 0 ,7% (een cijfer dat vandaag al niet gehaald wordt).
 
Tot slot vraagt de Klimaatcoalitie een klimaatbeleid dat vertrekt vanuit het principe van de klimaatrechtvaardigheid, dat aan alle mensen het recht op een waardig bestaan waarborgt, dat bijdraagt tot een grotere sociale gelijkheid en de democratische rechten respecteert, zowel in België als in de landen van het Zuiden.

14u – ZUIDSTATION
SOS Klimaat: Hang jouw eisen op onze reddingsboot !
15u: inschepen
16u : feestelijk aanmeren (podium/animatie)
Alle info HIER : www.klimaatcoalitie.be

Foto: de befaamde boot die de optocht zal begeleiden.

 

 

 

Naar boven