Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

SOS syndicale vrijheden: steun de oproep van de delegaties Total en Agfa PDF Print Email
Geschreven door SAP op woensdag, 05 november 2008

31 oktober 2008, de directie van Carrefour stuurt een deurwaarder naar de vestiging in Ninove, een dertigtal vreedzame actievoerders worden door de politie opgepakt.
Deze actievoerders kregen zelfs het verbod om de eerstvolgende maand nog acties te voeren aan vestigingen van Carrefour binnen het district. Verbod op actie voeren, verbod tot toegang tot de winkels, verbod tot toegang tot de parkingen van Carrefour.
Door deze rechterlijke beslissing worden goede militanten die zich belangeloos inzetten voor de goede zaak herleidt tot "schurken van de straat".

Ook in de Carrefour van Oostakker waar er slechts 20 werkwilligen waren op een totaal personeelsbestand van 200 werknemers werden de acties al na een half uur in de kiem gesmoord en dit na tussenkomst van een deurwaarder. 

Het rijtje van de afgelopen dagen, weken, maanden kan verder vervolledigd worden: deurwaarders aan Carrefour in Sint-Agatha-Berchem, Sint- Eloois-Vijve, Kuurne, Haine-Saint-Pierre. Bij Eandis waren deurwaarders te signaleren in Melle,Turnhout, Deurne en Erembodgem. Aan het Beaulieu-center in Waregem en en aantal weken geleden dan weer bij Cytec. 

Reeds vanaf jaren 80 worden we als syndicalisten geconfronteerd met de inschakeling van burgerlijke rechtbanken die zich ten voorlopige titel uitspreken over feitelijkheden om de staking te breken. Reeds evenveel jaren wordt er over dit item lustig gediscussieerd in werkgroepen, forums en dit ook binnen de vakorganisaties. Tot nu toe brachten deze discussies niet het nodige soelaas!

Sterker zelfs... De laatste jaren worden we geconfronteerd met 4 nieuwe gevaarlijke evoluties; bevelschriften met dwangsommen worden om de haverklap gebruikt. Ten tweede worden bevelschriften en dwangsommen uitgedeeld nog voor de staking begint (spoorstaking tijdens huwelijk prins Filip en Mathilde, acties vakbonden Carrefour) Ten derde worden onze vakbondsmilitanten administratief aangehouden om hun identiteit te achterhalen (acties Carrefour) en ten vierde worden het verbod uitgesproken om acties te voeren in de nabije toekomst (Carrefour Ninove).

De dag van vandaag zou je als syndicalist al in paniek slaan nog voor er gedacht wordt aan actievormen! 

Er zou door de vakbond(en) in gemeenschappelijk front een duidelijk actieplan moeten opgesteld worden en dit zowel op juridisch, politiek maar vooral op syndicaal vlak. Via discussie in de vakbondsstructuren, over de grenzen van gewesten, centrales, de vakbond(en) heen zou er een actieplan op deze fronten moeten komen die tevens ook vrij snel uitvoerbaar is. 

Het stakingsrecht is een internationaal erkend recht. Ook het opzetten van stakingspiketten wordt trouwens door het Hof van Cassatie als een legitiem middel van verzet beschouwd.Welke bestaansreden hebben we nog als vakbonden als een belangrijk drukkingsmiddel zoals actievoeren door de gerechtelijke en politionele macht in één handomdraai kan worden in de kiem gesmoord? 

De syndicale delegatie van Agfa Gevaert en Total Fina lanceerde een oproep voor het beschermen van de syndicale vrijheden, die je hieronder vindt. Deze oproep kan ondertekend worden door een mail te sturen naar This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it of This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it .

Er werd door de Total-delegatie ook een speciale website aangelegd over deze problematiek: het adres is www.bloggen.be/syndicalevrijheden

 

OPROEP:

Deurwaarders, ontslaan van delegees ...        

Al jaren kennen we deze problematiek.

En telkens worden er solidariteitsacties in elkaar gestoken.

En telkens worden er oproepen verspreid om de getroffen kameraden te steunen.

Ook de afgelopen week was dit thema weer brandend actueel.

We hebben allemaal gehoord van Beaulieu, Carrefour, de rechtszaak van de kameraden van het Rode Kruis om er maar enkele op te noemen.

De ondertekende delegaties eisen dan ook dat er dringend werk wordt gemaakt van deze problematiek over de grenzen van de centrales heen.

Vandaag zijn zij het en morgen wij.

Het hart van de vakbond zijn de militanten die zich dag in dag uit inzetten voor andere. Laat hen dan ook niet in de kou staan wanneer zij problemen hebben en zorg ervoor dat ze hun kameraden kunnen blijven verdedigen.

Intekenen kan via : This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

Dit bericht werd overgenomen van de website voor syndicalisten: www.wvs-sws.be  

Naar boven