Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Voor een 100% openbare Post! PDF Print Email
Geschreven door SAP op zondag, 01 maart 2009

Op maandag 2 maart vindt een nationale betoging van de werknemers van de post plaats. De Post is in staking tot 4 maart, uit protest tegen de ondermijning van de arbeidsomstandigheden door de liberalisering van de postsector die de EU heeft opgelegd. De betoging van De Post vertrekt om 12.30 uur aan de Koning Albert II-laan nabij het Noord-Station in Brussel.  Hierbij vind je het pamflet dat de SAP zal uitdelen.

 

TEGEN de sluiting van postkantoren en het ontslag van postbodes! 

VOOR een 100% openbare Post!

Morgen zullen onze postbodes vervangen worden door leveranciers die 8,60 euro bruto per uur verdienen voor een tot drie uren werk per dag. Wie zal dat werk doen? Studenten, gepensioneerden, mensen uit beschutte werkplaatsen en uitgesloten werklozen.

Door de fusie van postkantoren zal de afstand tussen woonen werkplaats groter worden. De leveranciers krijgen een klein salaris, maar moeten de post gaan halen in afgelegen depots. Het in werking stellen van georoete 3 zal de werkdruk serieus doen toenemen.

Vandaag reeds krijgen de loketbedienden een sanctie als ze meer dan 3 minuten besteden aan een klant. De gestegen werkdruk is ondraaglijk geworden. Meer dan de helft van de postkantoren zijn gesloten en zij die hun job behouden hebben, moeten meer klanten bedienen, want de helft van de collega's zijn er niet meer.

Kortom: meer klanten, meer patronale druk met minder personeel.

Wij eisen eerst en vooral het respect van de wet van 29 maart 1991 die het gebruik van tijdelijke contracten en dus ook interim-arbeid verbiedt. Alle werknemers moeten een statuut hebben. De traditionele partijen hebben die wet nooit toegepast!

DE REGERING MOET HAAR VERANTWOORDELIJKHEID OPNEMEN

De richtlijnen van de Europese Unie zijn ondemocratisch en versterken het kapitalisme. De nationale regeringen behouden nochtans een grote marge om zelf de regels vast te leggen voor prive-bedrijven. In Belgie heeft de regering echter zonder debat beslist dat de prive-sector kan concurreren met de Post. De prive-sector moet slechts 3 keer per week de post bedelen en is niet verplicht heel het nationale grondgebied te bestrijken (ze kiest enkel de rendabele regio's uit). De regering verplicht de Post tegelijkertijd concurrentieel te zijn en rendabel. Kortom, deze politiek is nog liberaler dan de richtlijnen van de Europese Unie!

De traditionele partijen Open VLD, CD&V, SP.a en Groen! leggen ronkende verklaringen af over de noodzaak "de financies te reguleren " of over de rol van de staat, maar ze stellen de liberalisering en de privatisering niet aan de kaak.

Ze zeggen dat "het geld op is" voor het sociale en voor de openbare diensten, maar ze geven miljarden euro's cadeau aan de prive-banken!

De SAP (Socialistische Arbeiderspartij) steunt de staking en de strijd van de werknemers van de Post en spreekt zich uit:

TEGEN de sluiting van postkantoren en het ontslag van loketbedienden

TEGEN de afschaffing van het beroep van postbode en het vervangen door leveranciers

TEGEN het verdwijnen van elke openbare dienst in de buurt

VOOR een echte post, 100% in openbare dienst

VOOR een serieuze herfinanciering door de staat

VOOR de heropening van alle gesloten postkantoren en het terug in dienst nemen van de ontslagen werknemers

VOOR de afschaffing van de Europese richtlijnen die de post en andere openbare diensten liberaliseren en privatiseren.

 

Naar boven