Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

25.000 Tamils betogen in Brussel voor vrede PDF Print Email
Geschreven door SAP op woensdag, 18 maart 2009

Op maandag 16 maart vond in Brussel een betoging plaats van 25.000 Tamils, die protesteerden tegen het geweld in Sri Lanka en een rechtvaardige vrede eisten. Met vele bussen waren ze aangekomen uit heel Europa, om bij de Europese Unie hun grieven te laten horen. Duncan Chapel, lid van de Britse marxistische organisatie Socialist Resistance die binnen de partij Respect werkt, gaf er een toespraak, die we hierbij publiceren.

 

Steun de strijd voor vrede in Sri Lanka

Wij zijn erg trots om deze betoging voor vrede en vrijheid in Sri Lanka te kunnen toespreken. De socialistische arbeidersbeweging kan niet anders dan zich uitspreken tegen de repressie en genocide. Wij betuigen dan ook onze solidariteit met de Tamilbevolking, die lijdt onder het geweld van de Srilankaanse regering.  

Het Tamilvolk is terecht kwaad op de westerse regeringen die een oogje dicht knijpen voor de misdaden van deze regering. Maar over heel de wereld steunen mensen uit de socialistische en arbeidersbeweging jullie strijd. Over de hele wereld wordt de hypocrisie van de westerse regeringen steeds duidelijker. Meer dan 125.000 Tamils betoogden al in de straten van Londen. Toch blijft Groot-Brittannië het Srilankaanse leger, de luchtmacht en de zeemacht bewapenen en trainen.

Wat zijn de resultaten van de Britse en internationale steun aan de Srilankaanse regering? Sri Lanka wordt nu internationaal gezien als de plaats waar een gruwelijke genocide plaats vindt. Het leger doodt doelbewust burgers door te mikken op scholen en ziekenhuizen. Gedurende drie maanden werden medische goederen niet doorgelaten. Het tekort aan antibiotica en zuurstof leidde tot honderden doden. Het is een schandaal dat India medische hulp gebruikt als middel voor etnische zuivering: door medische hulp te sturen naar plaatsen buiten de oorlogszone, dwingt het mensen om te kiezen tussen hun geboorteland en medische hulp, tussen land en leven.

De westerse landen helpen niet. Wij eisen dat het westen zijn militaire steun aan Sri Lanka stopzet. We eisen dat de Europese Unie hier in Brussel zijn verbod op de Tamil Tijgers (LTTE) opheft. We moeten internationale solidariteit opbouwen van onderuit. Dat is de reden waarom het zo belangrijk is om te horen dat de Tamil gemeenschap in Groot-Brittannië een schip organiseert met medische hulp voor de oorlogszone. Als de westerse regeringen niet helpen, kan het Tamilvolk beginnen met zichzelf te helpen.

Onze partij, Respect, zond net een hulpkonvooi vanuit Groot-Brittannië naar Gaza. We werkten samen met de Britse moslimgemeenschap om te eisen dat de Britse regering het volk van Gaza zou helpen. Toen de regering dat weigerde, hielpen we om zelf een konvooi op te zetten om de bevolking van Gaza te tonen dat mensen in de rest van de wereld zich verzetten tegen genocide en oorlog tegen burgers. Het konvooi kreeg veel steun, zette regeringen onder druk en maakte een reëel verschil.

Vergeet niet dat overal ter wereld mensen uit de socialistische en arbeidersbeweging jullie steunen. Zelfs onder Sinhalese jongeren in Sri Lanka hebben jullie bondgenoten: de NSSP neemt deel aan de verkiezingen in Columbo om een staakt-het-vuren, zelfdeterminatie en autonomie te eisen. Hier in Europa helpen socialistische en arbeidersorganisaties jullie om jullie eisen te vertolken bij de EU en de nationale regeringen, en om materiële hulp te organiseren voor de oorlogsslachtoffers. De tijd dringt meer dan ooit. Sinds januari escaleerde de oorlog tot op een kritisch niveau. Meer dan 350.000 burgers staan oog in oog met de oorlog in Vanni. Hun leven als vluchtelingen is verschrikkelijk. De laatste weken zagen we hoe concentratiekampen voor Tamils werden opgezet in de zone die door de regering wordt gecontroleerd. De VN zeggen dat sinds januari bijna 3000 mensen werden gedood en 7000 werden gewond. Bijna 2000 hiervan zijn kinderen. Veel vluchtelingen hebben geen toegang tot water, voedsel of medicijnen. Ze kijken een moeilijke toekomst tegemoet. Daarom moeten we de volgende zaken eisen:

-vrije toegang van voedsel, medicijnen en de media tot de oorlogszone

-het Srilankaanse leger moet het land van de Tamils verlaten

-het verbod op de Tamil Tijgers, die het Tamilvolk vertegenwoordigen, moet worden opgeheven. De legalisering van de LTTE moet de eerste stap zijn naar vrede, vrijheid en zelfdeterminatie in Tamilgebied.


 

 

Naar boven