Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Solidariteit met de arbeiders van AB InBev! Een algemeen verbod op afdankingen! PDF Print Email
Geschreven door SAP op woensdag, 20 januari 2010

De SAP (Socialistische Arbeiderspartij) is ten volle solidair met de arbeiders van Inbev (Jupille, Leuven, Hoegaarden…) en hun vakbonden in het gevecht voor de volledige schrapping van de geplande ontslagen en de intrekking van het aangekondigde herstructureringsplan.

Neen aan de ontslagen: een kwestie van rechtvaardigheid!

Het gaat heel goed met de multinational Anheuser-Busch-InBev: Steeds hogere winstcijfers (1,546 miljard € in de eerste 9 maanden van 2009); zeer royale dividenden voor haar aandeelhouders (meer dan 900 miljoen € beloofd voor 2010!), een verhoging van de salarissen en bonussen voor de directieleden van 92% in 2009…! Zonder de cadeaus van de regering aan InBev België te vergeten: Een stevige belastingvermindering (minder dan 3%!) via de notionele interest, een vermindering van de patronale bijdragen aan de sociale zekerheid, enz.

Samen sterk!

- De strijd bij InBev België is een sleutelgevecht. De multinational wil de handen vrij hebben om haar Europees herstructureringsproject door te drukken. Doel: steeds meer winst, hogere bonussen voor het management en dividenden voor de aandeelhouders, de uitschakeling van haar concurrenten. Gezamenlijke acties van de verschillende zetels zijn hoogstnodig (België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Frankrijk…)!

- Interprofessionele solidariteit: Er is een echt sociaal bloedbad bezig: Er verdwenen bijna 75 000 jobs in 2009. Dagelijks wordt ergens een nieuwe ontslagronde aangekondigd, in 2010 zouden nog eens 60.000 banen verdwijnen! De arbeiders van InBev zeggen terecht: “Genoeg! Gedaan met afdankingen!” . Een overwinning van de vakbonden bij InBev zou opnieuw zelfvertrouwen en moed geven aan de mensen om het patronale offensief weerwerk te bieden.

Hoog tijd voor interprofessionele mobilisatie in gemeenschappelijk front aan de zijde van de werknemers van InBev!

Nood aan politieke beslissingen!

Bij de vakbonden wordt een moratorium gevraagd op de staatsteun die InBev en andere bedrijven die willen afdanken, ontvangen (door de notionele interest, het verlagen van de patronale lasten, enz.). Dat is het minimum: We moeten eisen dat de regering die cadeaus gaf aan Inbev met het geld van de gemeenschap, de multinational verplicht het herstructureringsplan en de ontslagen in te trekken, of anders verplicht wordt alle ontvangen overheidssteun terug te betalen!

Een verbod op afdankingen, het kan!

De SAP voert een nationale campagne voor een algemeen verbod op afdankingen in de bedrijven, en niet enkel in degene waar winst wordt gemaakt . Door het oprichten van een Solidariteitsfonds, gefinancierd door het geheel van de bedrijven kan dit mogelijk gemaakt worden.

Zulk Solidariteitsfonds kan gevuld worden met een deel van de superwinsten van de grote bedrijven en zo ook helpen om jobs te redden in bedrijven die het echt moeilijk hebben door de crisis. Natuurlijk is daarvoor controle van de werkende bevolking en onze vakbonden op de echte toestand van het bedrijf voor nodig!

Ons leven en onze job is meer waard dan hun winst!

Wil je meewerken met de campagne van de SAP voor een verbod op afdankingen? Meer info?

Contacteer ons: SAP, Plantinstraat 20, 1070 Brussel. Tel.: 0496/20-76-37 (na 17u). This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

Pamflet formaat PDF .

Naar boven