Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

De onzen: Valeer Vantyghem overleden PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web op zaterdag, 25 september 2010

Tijdens de nacht van dinsdag 21 op woensdag 22 september overleed in Kortrijk Valeer Vantyghem. Hij werd 58 jaar. Valeer leed al enkele jaren aan kanker.

Valeer werd in de vroege jaren '70 lid van de RAL, de voorloper van de SAP. IN de loop der jaren zou hij, soms als militant, soms met wat meer afstand met onze stroming blijven samenwerken. De Vierde Internationale bleef steeds een belangrijk referentiepunt voor hem.

In die beginperiode nam hij mee het initiatief voor het eerste en enige onafhankelijk soldatencomité dat in het Belgische leger heeft bestaan. Valeer was ook vele jaren ABVV-delegee bij de voedingssector in West-Vlaanderen. Als strijdbare delegee werd hij na een aantal jaren ontslagen door het bedrijf. In de jaren '90 was Valeer erg actief in de actie Workers Aid For Bosnia, tijdens de oorlog in ex-Joegoslavie . Hij noemde zichzelf wel eens grappend "de bevrijder van Tuzla", de Bosnische mijnwerkersstad die tijdens de oorlog tegen de stroom in probeerde een multi-culturele regio te blijven, waar mensen van de verschillende bevolkingsgroepen samen bleven leven.  En het moet gezegd: Valeer Vantieghem, Jenny Mees en de anderen die met hulpkonvooien naar ginder trokken, werden er tijdens de oorlog als helden onthaald. 

Bij de totstandkoming van CAP (Comité voor een Andere Politiek) engageerde Valeer zich enthousiast in het initiatief. Hij stond steeds open voor smenwerking met mensen van de verschillende radikaallinkse groepen. In 2007 was hij lijsttrekker voor CAP in West-Vlaanderen. Hij leed toen reeds aan kanker. Toch bleef hij actief, de laatste jaren ook opnieuw met de SAP. 

Valeer was ook een gedreven medewerker aan het MIA (Marxistisch Internet Archief) waarvoor hij massa's artikels en brochures van mensen als Ernest Mandel, Marcel Liebman, Abraham Léon, ... naar het Nederlands vertaalde. Het valt te hopen dat Valeers vertaling van het klassieke boek van Abraham Léon over de marxistische opvatting van de Joodse kwestie eindelijk een uitgever vindt. 

Het zou een passend eerbetoon betekenen aan Valeers bekommernis om de erfenis van het Belgisch revolutionair-marxisme ook aan de nieuwere generaties door te geven... 

De SAP drukt haar medeleven uit met zijn Westvlaamse vrienden en vriendinnen, in het bijzonder met zijn makker Achille, en zijn familie.

Valeer wordt gecremeerd op woensdag 29 september, om 15u15.

Crematorium De Blauwe Toren, Zeelaan 2, Dudzele (Brugge).

 

Naar boven