Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Pakistaans links onder vuur PDF Print Email
Geschreven door Farooq Tariq op vrijdag, 25 november 2011
Verschillende leden van de Labour Party Pakistan (LPP) zijn opgepakt en enkele van hen zijn tot zeer lange gevangenistraffen veroordeeld enkel omdat zij opkwamen voor de belangen van boeren en arbeiders. Ondanks de repressie volhardt de LPP in het opbouwen van een alternatief voor zowel de corrupte elite als de religieuze fundamentalisten. Negen textielarbeiders, waaronder Fazal Ilahi – een leidende activist van de LPP – zitten gevangen in Faisalabad. In Gilgit zitten 15 activisten vast, waaronder Baba Jan, een lid van het regionale LPP-bestuur. Al deze politieke activisten zijn aangeklaagd op basis van anti-terrorisme wetgeving. Premier Yousaf Raza Gilani beweerde tijdens een toespraak op 14 november dat er geen politieke gevangen zijn in Pakistan. Hij en ik studeerden samen aan de universiteit, ik zou hem graag vertellen dat er minstens 24 LPP leden en sympathisanten vastzitten vanwege politieke redenen. En de regio Baluchistan, waar een afscheidingsbeweging actief is, kent ook vele politieke gevangenen, naast al de mensen die er zijn “verdwenen”.

In Faisalabad hebben we de toorn ontketend van de Pakistan Muslim League Nawaz, een van de coalitiepartijen, en regionale minister van justitie Rana Sanaullah. Zij willen ons straffen omdat we erin slaagden een beweging van textielarbeiders zonder weerga te bouwen. In Gilgit is het de regeringspartij Pakistan People’s Party en regiobestuuder Mehdi Shah die het op ons voorzien hebben omdat wij tegen onrecht en corruptie de kant van de opstandige bevolking kozen.

In Gilgit opende de politie het vuur op een demonstratie die steunbetalingen eiste voor de slachtoffers van een overstroming. De mensen hier waren woedend dat geld bestemd voor de slachtoffers van het natuurgeweld verdween in de diepe zakken van corrupte bestuurders. Twee mensen, een vader en zoon, werden gedood door politiekogels. Als reactie op de doden brak een volksopstand uit. De politieagenten die betrokken waren bij de dood van deze mensen zijn in vrijheid terwijl 15 politieke activisten vast zitten. Onze kameraad Baba Jan wordt ervan beschuldigd leiding te hebben gegeven aan het vernielen van overheidsgebouwen tijdens de volksopstand. Hij zit al weken lang vast en moet 23 november voorkomen. We hebben informatie dat hij gemarteld is door de beruchte veiligheidsdienst in een poging hem een valse bekentenis af te laten leggen.

In Faisalabad werden zes van de negen politieke gevangenen veroordeeld tot een gezamenlijke gevangenisstraf van niet minder dan 490 jaar. Hun ‘misdaad’ was het organiseren van een staking van textielarbeiders in 2010 nadat wekenlange onderhandelingen mislukt waren. Meer dan 100.000 arbeiders staakten om te eisen dat de regering de aangekondigde verhoging van het minimumloon waar zou maken.

Alle gevangenen zijn activisten van de Labour Qaumi Movement (LQM) in Faisalabad, de op twee na grootste stad van het land. De LQM is sinds 2004 actief in de strijd voor de rechten van textielarbeiders. De zes activisten die nu veroordeeld zijn worden ervan beschuldigd de fabriek plat te hebben gebrand – deze beschuldiging is onzin. Op de dag van de staking, 20 juli 2010, schoten gangsters in dienst van de fabriekseigenaren op arbeiders die de fabriek verlieten om te staken. Enkele van deze arbeiders hadden de moed om terug de fabriek in te gaan en de gangsters te ontwapenen. Enkele gangsters werden in elkaar geslagen door woedende arbeiders. Tijdens de rechtszaak vroeg de advocaat van de activisten hoe het mogelijk was dat als zij de fabriek hadden platgebrand deze drie dagen na de staking alweer functioneerde.

De lange gevangenisstraffen zijn een harde klap voor de vakbeweging, in Faisalabad en de rest van het land. Niemand verwachtte dit soort draconische straffen – het zogenaamde ‘anti-terrorisme hof’ had duidelijk de bedoeling deze zes tot een voorbeeld te maken. De beweging van textielarbeiders in Faisalabad groeide langzaam uit tot een voorbeeld voor de rest van het land en de honderden jaren van gevangenisstraf zijn bedoeld om iedereen die in verzet wil komen tegen uitbuiting af te schrikken. Wij zijn echter niet van plan op te geven, we zullen terugvechten en een beweging voor de vrijlating van de politieke gevangenen opbouwen. Daarvoor hebben we steun nodig.

De LPP, opgericht in 1997, is een kleine linkse partij die zeer actief is in de sociale en politieke bewegingen in Pakistan. In 2000, 2001 namen wij het initiatief tot het opzetten van een beweging van de boeren die werkten op land dat eigendom is van het leger. Deze beweging vormde een van de hoogtepunten in de geschiedenis van de sociale bewegingen in Pakistan: de boeren kwamen in verzet tegen de militaire bewindslieden, namen 6800 hectare landbouwgrond over en zijn nog steeds strijdbaar. In 2003, 2004 speelden we een belangrijke rol in het opbouwen van een beweging van textielarbeiders. Leiders van deze Labour Qaumi Movement organiseerden duizenden arbeiders in de strijd voor betere lonen en arbeidsomstandigheden. Deze beweging wordt nu aangevallen. In 2007, 2008 waren we actief in de beweging van advocaten die opkwam na het ontslag van de voorzitter van het hooggerechtshof door regeringsleider Musharraf en die een belangrijke rol speelde in het beëindigen van zijn coupregime. Veel van onze mensen werden opgepakt.                     

Week in, week uit namen we deel aan de demonstraties en acties. Toen de politie in 2009 met traangas en geweervuur probeerde een demonstratie te verhinderen in Lahore, een van de belangrijkste steden van Pakistan, stonden wij vooraan. Vanaf de eerste dag veroordeelden wij het coupregime van generaal Musharraf, in tegenstelling tot zoveel anderen die hem eerst steunden en zich nu voordoen als voorbeeldige democraten. Bijna alle onze leiders werden in deze periode gearresteerd, ik zelf werd 12 keer opgepakt. Om onze boodschap over te kunnen brengen publiceren we een eigen maandblad, Mazdoor Jeddojuhd (Arbeidersstrijd), een internetdiscussielijst en maken we deel uit van het team dat Viewpoint Online, een van de meest gelezen internetbladen in Pakistan, produceert.

Nadat Pakistan in 2005 en 2010 getroffen werd door overstromingen zamelden we geld in voor de slachtoffers en organiseerden we noodhulp. Al onze activiteiten hebben als doel het opbouwen van socialistische, democratische, feministische en ecologische bewegingen, in Pakistan en wereldwijd.

Op 26 november zullen we een manifestatie organiseren in Faisalabad met duizenden deelnemers om steun te betuigen aan de gevangenen. We hebben financiële steun nodig voor het organiseren van deze manifestatie en steun aan de families van de gevangenen. De gevangenen zijn de kostwinnaars van hun familie en hun gezinnen hebben moeite te voorzien in hun levensonderhoud. Hun families verdienen steun, niet alleen omdat ook zij gestraft worden voor de deelname van hun vader of echtgenoot in de vakbeweging; ook zal ons vermogen de gezinnen van slachtoffers van repressie te helpen invloed hebben op de bereidheid van anderen in actie te komen. De bazen hopen dat het lot van deze families afschrikwekkend zal werken, wij moeten voorkomen dat deze walgelijke tactiek succesvol is.

De LPP, de LQM en de Nationale Vakbonds Federatie roepen tot steun aan de gevangenen en hun families. Giften kunnen overgemaakt worden via de rekening van Europe solidaire sans frontières o.v.v. “Pakistan”:

 

Cheques:

cheques naar ESSF in euro’s:

ESSF

2, rue Richard-Lenoir

93100 Montreuil

Frankrijk

Bankrekening:

Crédit lyonnais

Agence de la Croix-de-Chavaux (00525)

10 boulevard Chanzy

93100 Montreuil

Frankrijk

ESSF, rekeningnummer 445757C

IBAN : FR85 3000 2005 2500 0044 5757 C12

BIC / SWIFT : CRLYFRPP

 

Naar boven