Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Vredesbeweging eist een militair embargo tegen Israël PDF Print Email
Geschreven door Vrede vzw, Intal en Vredesactie op maandag, 09 juli 2012
Vandaag is het acht jaar geleden dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag haar vernietigend oordeel uitsprak over de bouw van de muur in de Palestijnse Gebieden. Drie Belgische vredesorganisaties (Vredesactie, intal en Vrede vzw) grijpen deze verjaardag aan met de publicatie van een dossier over de Belgisch-Israëlische relaties op vlak van bewapening: import, export, financiële investeringen en wetenschappelijk onderzoek.

Israël bezet al 45 jaar illegaal de Palestijnse gebieden, toont geen enkel respect voor de beslissingen van de Verenigde Naties en is al diverse keren beschuldigd van oorlogsmisdaden. Toch blijkt dit land een van de belangrijkste actoren te zijn op de wereldwijde wapenmarkt zowel op vlak van productie als van export en import.

De Israëlische regering onderhoudt daarenboven geprivilegieerde relaties met de Europese Unie en de NAVO. Dat Israël toegang heeft tot massavernietigingswapens en over een uitgebreid atoomwapenarsenaal beschikt, lijkt voor de Amerikaanse, Europese en Belgische geallieerden geen reden tot bezorgdheid.

Het dossier vormt de basis van een campagne die een militair embargo tegen Israël eist. Op het ogenblik dat de landen van de Verenigde Naties in New York discussiëren over een verdrag dat de wereldwijde wapenhandel aan banden moet leggen en de Europese Unie een wapenembargo heeft lopen tegen meer dan 20 landen, vragen we dat er een einde komt aan de straffeloosheid waarvan Israël geniet op vlak van bewapening en militaire relaties.

Naar boven