Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Dringende actie nodig om Tamilactivist tegen uitwijzing te beschermen PDF Print Email
Geschreven door Tamil Solidariteit, LSP op zaterdag, 17 november 2012
Een activist van de organisatie Tamil Solidariteit, tevens lid van LSP, wordt bedreigd met deportatie uit België. De Belgische autoriteiten werken hierbij samen met moorddadig Sri Lankees regime.

De 42-jarige Muruganandam Murugathas, Thas voor de vrienden, werd op dinsdagochtend opgepakt door de vreemdelingenpolitie en meteen overgebracht naar het gesloten centrum te Steenokkerzeel. Thas was net zijn kinderen aan de school gaan afzetten, zijn vrouw was voordien al naar haar werk vertrokken. De papieren van Thas zijn na 18 jaar verblijf in ons land nog steeds niet in orde.

Thas is een van de voortrekkers van de internationale campagne Tamil Solidariteit. Op alle acties van de Tamilgemeenschap in ons land is Thas steeds van de partij. Hij is een voortrekker om de gemeenschap mee te organiseren, maar wil tegelijk ook de politieke strijd aangaan. Thas beperkt zich niet tot activiteiten van de Tamilgemeenschap, hij was de afgelopen maanden op tal van stakingspiketten, betogingen en voerde mee campagne met Rood! in Antwerpen. Hij is lid van LSP.

Deze arrestatie is des te schokkender nu een rapport is uitgelekt waaruit blijkt dat de Verenigde Naties faalden om burgers te beschermen in de laatste maanden van de bloedige burgeroorlog in Sri Lanka. De documentaires ‘Killing Fields’ van Channel 4 toonden aan wat er gebeurde in 2009. Naar schatting vielen er meer dan 75.000 doden. De militairen gingen over tot aanhoudende bombardementen van ziekenhuizen, scholen, tijdelijke opvangplaatsen en zogenaamde ‘niet-aanvalszones’. Alle 400.000 vluchtelingen werden overgebracht naar ‘detentiekampen’ zonder enige faciliteiten. Er waren immense inbreuken op de mensenrechten bij het vervoer naar de kampen. In de nasleep van de oorlog, drie jaar later, zijn Tamilsprekende mensen in Sri Lanka nog steeds het slachtoffer van inbreuken op hun mensenrechten.

De overlevingskansen voor iemand die bekend staat als Tamil-activist in Europa zijn er onzeker. Zelfs het Britse Hooggerechtshof besliste dat de dreigende deportatie van enkele Tamils moest gestopt worden omdat ze het risico liepen om in Sri Lanka gemarteld te worden. Human Rights Watch publiceerde een vernietigend rapport over Tamils die effectief werden teruggestuurd.

Ondanks de nog steeds bijzonder moeilijke omstandigheden voor de Tamil-minderheid in Sri Lanka, willen de Belgische autoriteiten Thas blijkbaar terug sturen. Terug naar een land waar hij de afgelopen 18 jaar niet meer is geweest. Weg van zijn vrouw en twee jonge kinderen.

De beslissing om Thas op te pakken, komt er op een ogenblik dat er een procedure is ingezet om te kunnen trouwen met zijn vrouw. Voorheen was dit niet mogelijk wegens papierkwesties, maar nu zijn vrouw volledig in orde is en ook aan het werk is, zou het eindelijk kunnen. Om de nodige documenten zoals geboortecertificaat te bemachtigen, is Thas al maandenlang in de weer. De Sri Lankese ambassade in ons land weigert echter om documenten aan Tamils te bezorgen of doet bijzonder moeilijk vooraleer het maanden later iets van zich laat horen.

Dinsdagavond en woensdag spraken zijn vrienden en kameraden kort met Thas, hij mocht maar een half uurtje over zijn GSM beschikken. Woensdag kon zijn vrouw hem bezoeken. Vandaag belden ze met het gesloten centrum in Steenokkerzeel om Thas te bezoeken. Dat blijkt pas maandag mogelijk te zijn omdat de directie iedere bezoekaanvraag moet goedkeuren en die directie heeft een verlengd weekend... Thas zei dat hij geschokt is, maar de moed niet opgeeft. Wel is hij bijzonder bang om naar Sri Lanka te worden gedeporteerd en zijn gezin te moeten achterlaten. In Steenokkerzeel zit er nog een Tamil die mogelijk op 27 november wordt terug gestuurd. Zijn eerste bekommernis toen hij werd meegenomen, ging uit naar zijn kinderen (7 en 4 jaar oud) en vrouw.

In het bijzonder sinds de genocide onder Tamils in 2009 heeft Thas een prominente rol gespeeld in het protest en de campagnes tegen het bloedbad in Sri Lanka. Zijn betrokkenheid bij politieke activiteiten vergroten de risico’s als hij wordt terug gestuurd. Het leven van Thas is dan in gevaar.

De Linkse Socialistische Partij en de internationale campagne Tamil Solidarity protesteren ten stelligste tegen de mogelijke uitwijzing van Muruganandam Murugathas. Hem terugsturen naar Sri Lanka betekent het kapot scheuren van een gezin met kleine kinderen, een gezin dat hier na jarenlange miserie eindelijk uitzicht heeft om aan de toekomst te beginnen bouwen. Het betekent ook dat een politieke activist wordt overgeleverd aan een regime dat voldoende heeft aangetoond hoe het omgaat met al wie het als een bedreiging ziet. Ook de SAP sluit zich vanzelfsprekend bij dit protest aan.

 

Protesteer mee!

1) Protestmails

Stuur protestbrieven naar staatssecretaris Maggie De Block en de Dienst Vreemdelingenzaken (emails:  This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it  en  This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it  met kopie aan  This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it ). Hieronder een voorbeeldbrief.

 

Geachte,

We protesteren ten stelligste tegen de arrestatie van Muruganandam Murugathas, een politieke activist van Tamil afkomst (Sri Lanka) en een vader van twee jonge kinderen, op 13 november. Hij werd opgepakt en overgebracht naar Steenokkerzeel. Een uitwijzing van Murugathas zou een jong gezin uit elkaar scheuren – zijn vrouw en kinderen beschikken wel over papieren en alles werd klaar gemaakt opdat Murugathas eindelijk met zijn vrouw zou kunnen trouwen.

Het gaat om een politieke activist die een voortrekkersrol speelt in de Tamilgemeenschap in ons land en als lid van de Linkse Socialistische Partij is hij ook actief binnen de Belgische arbeidersbeweging.

Het Sri Lankese regime blijft de Tamil-minderheid in het land discrimineren en vervolgen, er zijn honderden politieke gevangenen en duizenden vermisten. Als Murugathas terug naar Sri Lanka wordt gestuurd, zal hij ongetwijfeld vervolgd worden door het Sri Lankese regime. Laat Murugathas bij zijn gezin blijven!

Hoogachtend,

........................ 

2) Solidariteitsberichten

Laat Murugathas weten dat je solidair bent en de campagne voor zijn vrijlating steunt. Stuur je bericht naar This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it , zij bezorgen ze hem.

3) Teken de petitie

Er werd een internetpetitie gestart die je hier kan ondertekenen.

 

 

Naar boven