Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

32 jobs op de tocht bij Alstom Belgium. Met 11.572.000 € winst in 2012 PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op vrijdag, 19 april 2013
Door De Franse multinational Alstom kondigde op een bijzonder ondernemingsraad van 11 april aan dat zij 32 jobs wil schrappen in hun twee vestigingen van Alstom Belgium Power: 13 in Muizen (Mechelen) en 19 in Charleroi. Wereldwijd zijn zo’n 93.000 mensen tewerkgesteld bij deze Franse groep. In België zijn dat er een duizendtal,  waarvan er zo’n 200 werken voor Alstom Belgium Power in Marchienne (Charleroi ) en 46 in Muizen. De overgrote groep werkt op de andere vestiging van Alstom in Charleroi bij Alstom Belgium Transport.

 

De multinational Alstom is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de energiesector, transport en de laatste tijd meer en meer in energietransport, de zogenaamde Grid. Op dit moment wil Alstom wereldwijd de grootste worden op het vlak van deze verdeelsectoren, een bedrijf waar anderen niet meer omheen kunnen. Zo richten zij meer en meer hun blik op de zogenaamde opkomende landen zoals China, Indië en Brazilië.

Zoals geweten slaat de besparingspolitiek in Europa hard toe. Volgens het ABVV hebben de vele herstructureringen tot gevolg dat er ook minder gebruik wordt gemaakt van de dienstenbedrijven zoals Alstom Power er een is.

Momenteel is fase 1 van de procedure ‘Renault’  ingezet, maar de syndikale afvaardiging van het ABVV stelt samen met het FGTB Hainaut-Namur al klaar en duidelijk dat er geen fase twee (een sociaal plan) kan zijn als de directie hun strategie voor de groep niet duidelijk maakt en geen waarborgen geeft voor de voortzetting van het bedrijf.

Ook nu weer klinkt het vaste patronale liedje: ‘Door de krimpende markt krijgen al onze klanten het bijzonder moeilijk en zien we ons genoodzaakt personeelsleden te laten afvloeien’, aldus Managing Director Annelies Tuytens.  De werknemers werden de afgelopen maanden geregeld op economische werkloosheid gezet (wel 4 weken op 5). De directie haalt ook het niet opstarten van de stilgelegde kerncentrales van Doel en Tihange aan als een argument voor de actuele problemen.

Als men de jaarrekeningen 2011-2012 (balans na winstdeling) even bekijkt, stelt men vast dat Alstom België het boekjaar afsluit met een winst van 11.572.000€!

Opvallend is ook dat de dalende trend (maart 2013) van de aandelenkoers van Alstom op de beurs net op 11 april terug omhoogging- de dag van de bijzondere ondernemingsraad en de aankondiging van de afvloeiingen!  Intussen glijdt het aandeel terug af.(1)

Hoofdafgevaardigde MWB-FGTB van Alstom Belgium Power-Charleroi, Antonio Moroni, bekritiseerde de industriële politiek van Alstom :” Als we onze industriële strategie enkel baseren op twee pijlers wordt dit zeer risicovol. Als dan een van die takken het minder goed doet, dan lijdt heel de onderneming hieronder. Daarom is het nodig van te diversifiëren”, aldus Antonio Moroni. En hij gaat nog verder: “België heeft geen duidelijke energiepolitiek. De afwezigheid van energieonafhankelijkheid van ons land verzwakt diegenen die in deze sector werken en maakt België totaal afhankelijk van de buurlanden”.  (2) In de ontwikkeling van gedecentraliseerde, duurzame energieproductie gebaseerd op bijvoorbeeld windenergie zou Alstom een belangrijke speler in dit land kunnen zijn, alleen is de vraag of Moroni daar ook op doelt of wil hij eerder de nucleaire kaart trekken?

Belangrijk op dit moment is dat de werknemers van Alstom zich als één blok opstellen t.o.v. de directie en dat zij zich niet tegen elkaar laten uitspelen: “Wij zijn één bedrijf, onafhankelijk van waar men ook werkt, want de naam van ons bedrijf is zeer duidelijk: Alstom Belgium.” De foto met de pop aan de strop in Muizen spreekt boekdelen.

Noten:

(1) http://grafieken.tijd.be/365019496

(2) standpunt MWB-FGTB; 14/02/2013

 

SAP laakt grote winsten van Alstom Belgium bij aanvraag Renaultprocedue

MECHELEN - N.a.v. de aangekondigde afvloeiing van jobs bij Alstom –Muizen/Charleroi vindt de Socialistische Arbeiderspartij(SAP)-Mechelen dat er geen enkele job mag verloren gaan. Deze linkse politieke organisatie kon de jaarrekeningen van de afgelopen 5 jaar inkijken en kan alleen maar vaststellen dat er alleen al in het boekjaar 2011-2012 alleen al 11.660.000 € winst is geboekt bij Alstom Belgium. 

“Ontslaan als de winst zo hoog is…dat is geen werk” zegt de SAP.

De SAP voerde een tijdje geleden kampanje onder de naam “Recht op werk. Verbod of afdankingen”. De rekeningen van Alstom bewijzen de stelling dat er een verbod moet komen op afdankingen, om te beginnen voor die bedrijven die winst maken. Vorig jaar nog werden de aandeelhouders van Alstom reeds verblijd met een verhoging van het uitgekeerde dividend. “De werknemers krijgen nu de rekening gepresenteerd van een op winsthonger belust management” aldus Bruno De Wit van de SAP-Mechelen die de rekeningen kon inkijken.

De SAP publiceert op haar site o.a. over de jaarrekening en het gebrek aan industrieel diversiteitsbeleid bij de multinational Alstom.

“Wij staan volledig achter het personeel van Alstom, of zij nu hier in Muizen werken of in Charleroi” zegt Bruno De Wit, die verwijst naar de vakbonden bij Alstom die duidelijk stellen dat ze één geheel vormen.
 

 

Bron : nieuwsblad.be van 19.04.2013

 

 

Naar boven