Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Deense docenten wekenlang in staking PDF Print Email
Geschreven door Lene Junker* op woensdag, 08 mei 2013
Deense docenten hebben van Pasen tot eind april gestaakt – vier weken lang. Hun dappere verzet tegen de flexibisering van hun arbeidsvoorwaarden is stukgelopen op het uitblijven van solidariteit uit andere sectoren. Lene Junker, lerares in Odense, doet verslag van het protest.  

Het protest begon nadat werkgevers de leraren van de meeste scholen in Denemarken op 2 april hadden buitengesloten. Zo’n actie, waarbij bazen de werkers verhinderen te gaan werken, heet een lockout. Kort daarvoor waren de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties over loon en arbeidsvoorwaarden vastgelopen. Werkgevers hielden vast aan hun eis dat leraren een toename van hun lesuren moesten accepteren. Ze wilden ook dat schooldirecteuren gaan beslissen hoe leraren hun tijd tussen onderwijs, planning en voorbereiding verdelen.

De werkgeversorganisaties hoopten dat de weerstand van de leraren door de lockout snel zou breken. Dat zou hen in staat stellen om bredere bezuinigingsmaatregelen door te voeren. Maar docenten bleven wekenlang vastberaden terugvechten, ze kwamen elke ochtend buiten hun school bijeen om de volgende stappen te bespreken en te organiseren. De steun van de bevolking nam toe.

Leraren hebben gedurende de tweede protestweek een menselijke keten opgezet tussen Kopenhagen en de stad Roskilde, een afstand van 35 kilometer. Een ander hoogtepunt vond plaats op 11 april, toen 40.000 docenten demonstreerden in Kopenhagen. Meer dan de helft van de Deense leraren deed mee aan deze demonstratie.

Onder leiding van sociaal-democraten voerde de coalitieregering tijdens de staking een campagne waarbij werkgevers impliciet werden gesteund. De campagne richtte zich tot scholieren met de boodschap dat ze meer uren in de klas moeten doorbrengen om hun niveau op te krikken. Leraren kregen te horen dat ze niet hard genoeg werken, te vroeg met pensioen gaan en te veel vakantie hebben.

Stakingsleider Anders Bondo heeft niet opgeroepen tot solidariteit uit andere sectoren. Dat was na weken staken hard nodig geweest om een doorbraak te forceren. De lockout werd beëindigd op donderdag 25 april, waarmee de werkgeversorganisaties hebben gewonnen.

Maar zoals een lokale stakingsleider zei: ‘De regering en de werkgevers realiseren zich niet hoe mensen groeien door vier weken actie. We zijn niet meer de mensen die we aan het begin van de staking waren.’

 

 

* Lene Juncker is lid van de Internationale Socialisten in Denemarken. Dit artikel verscheen oorspronkelijk op socialisme.nu

 

 

Naar boven