Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Brazilië: de volksopstand is gerechtvaardigd! PDF Print Email
Geschreven door PSOL op zaterdag, 22 juni 2013

De PSOL (Partij voor Socialisme en Vrijheid) betoont haar volledige steun aan de mobilisaties die in heel Brazilië plaatsvinden tegen de prijsverhogingen van het openbaar vervoer en verwerpt met kracht het politiegeweld dat probeert het legitieme recht op organisatie en meningsuiting te fnuiken.  

De toegenomen intensiteit van protestacties -die de steden Porto Alegre, Natal, Maceió, Goiania, Río de Janeiro en São Paulo troffen- heeft de black-out door de grote media doorbroken. De protestactieszij zijn een centraal thema in de actualiteit geworden.

De authoriteiten die “er op slaan en gevangenzetten”, begrijpen niet dat de revolte ontstaan is omdat de mensen het beu zijn om zes uren per dag in openbaar vervoer te moeten zitten van slechte kwaliteit en een derde van hun salaris opslokt. Dat is de belangrijkste reden van de steun van het volk aan de betogers. De protestbeweging, die door jongeren op gang is getrokken, is maar de  top van de ijsberg van een groot maatschappelijk ongenoegen. Hierop antwoorden met een onverzoenlijke houding, geweld en politiebrutaliteit is olie op het vuur gooien.

Alckmin (Gouverneur van de PSDB –sociaal-democratisch- in de staat São Paulo), Haddad (burgemeester van de Arbeiderspartij PT in de stad Saõ Paulo), Paes (burgemeester van de PMDB –centrum rechts- in de stad Rio de Janeiro) en Cabral (gouverneur in de Staat Rio de Janeiro) moeten zich verantwoorden voor hun verantwoordelijkheid voor deze weerzinwekkende en absurde repressie en hun passieve houding ertegenover. Bovendien is het niet aan de minister van Justitie, Cardozo, om de de Federale Politie aan te sporen nog repressiever op te treden tegenover deze beweging.

De toename van het geweld door de Militaire Politie, vooral tijdens de laatste protestacties in de staat Saõ Paulo, toont aan dat de totalitaire politiek van de lokale overheden en van de federale staat geen kritiek en contestatie verdraagt. Dit drijft hen er toe om de sociale bewegingen te criminaliseren, wat onaanvaardbaar is in een maatschappij die zich democratisch noemt. Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van alle opgesloten personen. Bovendien is het onaanvaardbaar om activisten te veroordelen tot het betalen van hoge boetes en te beschuldigen van “samenzwering”.

Door deze brede en legitieme beweging in zijn totaliteit te beschuldigen van vandalisme, proberen de regeringen en de Braziliaanse elite zonder scrupules de openbare opinie te manipuleren. Maar hun poging is gedoemd te mislukken: de resultaten van opiniepeilingen tonen aan dat er een enorme steun bij de bevolking is voor de betogingen en  dat de repressie en het politiegeweld massaal worden verworpen.

Het is belangrijk te signaleren dat recent de kosten voor transport vrijgesteld zijn van belastingen. Het is absurd om vast te stellen dat de eigenaars van openbare bedrijven dit belastingsvoordeel hebben geschrapt door hun prijzen te verhogen, en dit met instemming van burgemeesters en gouverneurs. Deze verstandhouding tussen bedrijven en de bestuurders is niet verwonderlijk, aangezien deze bedrijven de verkiezingscampagnes van diezelfde politici hebben gesponserd, die hen daarvoor nu bedanken..

In de steden die bestuurd worden door de PSOL –Macapá en Itaocara- is er geen tariefverhoging van de autobustarieven doorgevoerd en dit door een politieke beslissing van de burgemeesters. Onze bestuurslogica is er een die ten dienste staat van de werknemers en de jongeren en niet van de bazen die het recht op openbaar vervoer willen omvormen tot een ordinair koopwaar. Wij denken dat het mogelijk is, met een evenwichtig budget en de noodzakelijke politieke wil, maatregelen te nemen zoals gratis vervoer voor studenten en zelfs gratis openbaar vervoer te voorzien voor iedereen. Het verdedigen van deze voorstellen heeft niets onrealistisch of absurd, zij garanderen immers net het grondwettelijke recht van de burgers op mobiliteit.

De PSOL verdedigt het recht op protest, het recht op kwaliteitsvol openbaar vervoer en verwerpt het politiegeweld. De bewegingen van Goiânia en Porto Alegre hebben overwinningen behaald met de vermindering van de transportkosten. We moeten op deze weg verder gaan en andere overwinningen behalen. Enkel door te strijden zullen we overwinnen!

Brazilië, 14 juni 2013

Naar boven