Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

GAS-boetes voor plasactie tijdens Gentse feesten PDF Print Email
Geschreven door Plasactie op zaterdag, 27 juli 2013
Vzw Plasactie kreeg vandaag voor de derde dag op rij een bezoek van de politie aan haar infostand in de Bibliotheekstraat in Gent. Gisteren en vandaag kreeg de plasactie telkens een GAS-boete en vandaag werd ook een deel van het materiaal van de vzw plasactie in beslag genomen.  

Woensdag kreeg de infostand van de plasactivisten een eerste bezoekje van de politie. De politie wilde de vzw plasactie verbieden om klein actiemateriaal te verkopen. Na een informatievergadering van het stadsbestuur en de pleinorganisatoren, ontving de vzw plasactie donderdag volgend bericht van de feestenburgemeester:

Vandaag heeft het college van burgemeester en schepenen uw vraag tot het verkopen van balpennen en plastuiten positief beoordeeld. Informatiestanden hebben als doel om te informeren en niet als doel om commerciële acties te ontwikkelen. Aangezien uw verkoop echter gezien wordt als een onderdeel in functie van uw actie en geen persoonlijk gewin tot doel heeft, gaat het college akkoord om balpennen en plastuiten te verkopen vanuit uw stand. Het is echter niet de bedoeling dat u enige actie gaat ontwikkelen buiten uw toegekende standplaats.

Nu blijkt dit zeer strikt geïnterpreteerd te worden, want vandaag kwam de politie melden dat er geen badges, stickers of verjaardagskalenders mogen worden verkocht. Deze werden dan ook allemaal in beslag genomen. Ze namen in totaal 7 badges, 45 poster en 35 stickers in beslag!

Vzw Plasactie staat net als de voorbije negen jaar met een infostand in de Bibliotheekstraat in Gent, om actie te voeren voor meer gratis toiletten voor vrouwen tijdens de Gentse feesten. Dit jaar zamelen de plasactivisten handtekeningen in voor een burgerinitiatief. Plasactie had net als de voorgaande jaren een vergunning voor haar infostand. De plasactivisten deden net hetzelfde als alle voorgaande jaren, maar blijkbaar kan dat dit jaar plots niet meer door de beugel!

Plasactie vzw heeft vastgesteld dat de Bibliotheekstraat in Gent er deze Gentse feesten triestig bij ligt. Allerhande reglementen en het steeds strikter toepassen van regels zorgt ervoor dat minder en minder kleine vzw’s en alternatieve standjes aanwezig zijn op de Gentse feesten. De oorspronkelijke geest van de Gentse feesten moet steeds meer plaats ruimen voor grote commerciële initiatieven. Plasactie hoopt dat het tij alsnog gekeerd kan worden. De plasactivisten roepen de stad Gent op om kleine rebelse initiatieven niet monddood te maken en de naam van Gent als eigenzinnige stad in ere te houden.

Plasactie zoekt 2051 Gentenaars voor het burgerinitiatief

For people of the Land of the Rising Sun, no matter how developed a country is and how sophisticated the particular nation’s buildings are, if cleanliness of public toilets is compromised, the country is considered to be ‘undeveloped” [citaat: Zulkiple Ibrahim].

Naar boven