Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Crisis in de Filipijnen PDF Print Email
Geschreven door Grenzeloos redactie op dinsdag, 02 september 2008
Overschaduwd door de crisis in Georgië speelt zich op het Fillipijnse eiland Mindanao een humanitair drama af. Delen van het Moro Islamic Liberation Front (MILF) voerden op 18 augustus verrassingsaanvallen uit op een aantal dorpen in Mindanao en er dreigt een grootschalige oorlog uit te breken.
Dit ondanks dat de MILF nog maar kort geleden op het punt stond een vredesakkoord te sluiten met de Filipijnse regering. Delen van het MILF lijken gefrustreerd te zijn omdat ondertekening van het vredesakkoord, waarin wordt voorzien in de uitbreiding van het autonome islamitische gebied in het zuiden, tegen is gehouden door het hooggerechtshof. Het Filipijnse constitutionele hof verklaarde het akkoord in strijd met de grondwet. Een andere reden waarom er verzet is tegen het akkoord is dat de uitbreiding van de autonome zone afgesproken was tussen MILF en regering zonder de bewoners van het gebied te consulteren.
 
Geweld heeft ondertussen al aan tientallen mensen het leven gekost, waaronder een groot aantal burgers. Duizenden mensen zijn op de vlucht. Het Rode Kruis is begonnen met het verstrekken van noodhulp. Presidente Arroyo heeft een prijs op het hoofd van de verantwoordelijke commandanten van de MILF gezet en leger en politie in staat van paraatheid gebracht. Op dit moment vinden de gevechten voornamelijk plaats in North Cotabato en Lanao del Norte.
 
Ook de Revolutionary Workers Party-Mindano (RWP-M), de Filipijnse sectie van de Vierde Internationale, heeft te maken met het oplaaiend geweld. De RWP-M is op Mindanao een sterke partij die in samenwerking met de verschillende bevolkingsgroepen het eiland tracht op te bouwen. Een vertegenwoordiger van de RWP-M vertelde aan Grenzeloos dat 'de regering nu de kans pakt om het vredesakkoord op te blazen en de MILF te dwingen de voorwaarden van de regering te accepteren'; 'Het leger voert nu operaties uit die chaos veroorzaken en vijandigheden tussen de drie bevolkingsgroepen doen toenemen. Die conflicten zullen dan voor de regering weer de aanleiding zijn met noodmaatregelen te komen die het optreden van politie en leger tegen de bevolkingsgroepen van Mindanao zullen legitimeren.' Het ziet ernaar uit dat het huidige geweld slechts een voorbode is van een nog veel grotere oorlog op Mindanao.

Naar boven