Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Stop het extreem-rechts geweld en het racisme PDF Print Email
Geschreven door SAP op zaterdag, 13 mei 2006

Op 11 mei vond er in Antwerpen een laffe moord plaats op een Malinese vrouw en een kind. Dezelfde schutter richtte zijn geweerloop even daarvoor ook al op een Turkse vrouw, die gelukkig buiten levensgevaar blijkt. Deze racistische moordpartij is het voorlopige hoogtepunt van hoog oplaaiend racistisch en fascistisch geweld in Vlaanderen.

Minder dan een week voordien werden in Brugge twee zwarten in elkaar geslagen door een groepje skinheads, na een bijeenkomst van neonazi’s. Eén van hen ligt nog steeds in een diepe coma. Tijdens diezelfde week werd er brand gesticht bij een Marokkaans gezin in Heule bij Kortrijk. Op 10 mei werd dan weer het lichaam van een Marokkaanse man teruggevonden in de Schelde. De man zou in de Schelde zijn gesprongen nadat hij achterna werd gezeten door een groepje racistische mannen. Naar verluidt vonden de politiediensten het in eerste instantie niet de moeite om een zoektocht te organiseren. Een Congolees werd in elkaar geklopt aan een tankstation...

Het Vlaams Belang en de enorme electorale vlucht van deze fascistische partij creëren een klimaat waarbinnen dergelijk geweld ontstaat en kan gedijen. De aanhoudende haatcampagnes tegen etnische minderheden zorgen ervoor dat we op een hellend vlak zijn terechtgekomen inzake racisme en geweld (denk maar aan de teksten van Paul Beliën, de echtgenoot van VB-parlementslid Alexandra Coolen, die etnische minderheden ongestraft mag omschrijven als 'roofdieren').  De combinatie van fascistisch straatgeweld en een sterke fascistische partij doen onwillekeurig denken aan het Duitsland van de jaren dertig.

Maar ook de traditionele partijen zijn medeverantwoordelijk voor het heersende racistische klimaat. In Antwerpen zien we hoe de coalitie onder leiding van Patrick Janssens klopjachten organiseert tegen mensen zonder papieren. De liberalen in de coalitie willen nu ook de subsidies stopzetten voor organisaties die het kerkasiel van de asielzoekers ondersteunen. En zo kunnen we nog een hele reeks voorbeelden geven. In plaats van het VB te bekampen op basis van een beleid dat de sociale noden vooropstelt, neemt men delen van het VB-programma over en treedt men repressief op tegen mensen zonder papieren. Ook dat draagt bij tot een samenleving die de grenzen steeds maar verlegt.

Het extreem-rechts geweld en het racisme moeten stoppen. Een stille mars om de slachtoffers te herdenken is heel goed, maar onvoldoende. Alle antiracistische en sociale organisaties moeten hun stem laten horen om het racisme en de voedingsbodem ervan een halt toe te roepen.

 

 • Stop het extreem-rechtse geweld en het racisme

   

 • Regularisatie van mensen zonder papieren

   

 • Stop de repressie tegen etnische minderheden

   

 • Enkel een sociaal beleid kan de verrechtsing stoppen

   

De Socialistische Arbeiderspartij (SAP) vindt dat er een breed front moet opgebouwd worden rond dit soort van eisen. Samen kunnen we onze stem laten horen en het geweld een halt toe roepen.

Naar boven