Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Onderuit ondanks participatieve democratie PDF Print Email
Geschreven door SAP-web op vrijdag, 07 januari 2005
In Brazilië liepen de gemeenteraadsverkiezingen niet goed af voor de Arbeiderspartij PT van president Lula. Nominaal wint de PT steden bij, maar dat heeft er vooral mee te maken dat de partij op méér plaatsen lijsten indiende dan in 2000 . De partij verliest immers grotere steden als São Paulo en bolwerken als Porto Alegre.

Uiteraard wordt dit verlies in verband gebracht met de enorme ontgoocheling bij vooral de armere bevolkinglagen in de politiek van Lula Da Silva. Toen Lula, na twntig jaar opbouw van krachtsverhoudingen, eindelijk en als eerste arbeider in Latijns-Amerika, aan de macht kwam, waren de verwachtingen zeer hoog gespannen. Lula had echter de verkiezingen slechts kunnen winnen door een alliantie te sluiten met burgerlijke krachten. Eénmaal aan de macht, stak Lula het historische programma van de PT in het vriesvak en plooide voor de politieke en financiële eisen van IMF en co.

Het verlies van Porto Alegre is des te pijnlijker, gezien daar de linkerzijde de touwtjes in handen had. De Braziliaanse zusterorganisatie van SAP, die deeluitmaakt van de PT, leverde er de burgemeesterkandidaat. Bovendien kon de PT van Porto Alegre heel wat verwezenlijkingen voorleggen. Meest opmerkelijk was het systeem van particiaptieve democratie dat mogelijk maakte dat wijkraden konden beslissen over het grootste deel van de stedelijke investeringen. Sinds het aantreden van de PT in Porto Alegre daalde het sterftecijfer bij kinderen er van 19,31 op duizend tot 12,19 op duizend. Door de vele publieke investeringen, beslist door en dus ten dienste van het volk, ligt momenteel de levensverwachting in Porto Alegre zelfs bijna tien jaar hoger dan het Braziliaanse gemiddelde… En dan nog verliezen!

Het Volksfront rond de PT behaalde 12 zetels op de 36 in de gemeenteraad en is daarmee de grootste fractie. Tijdens de eerste ronde van de rechtstreekse burgemeesterverkiezingen behaalde Raul Pont (lid van Democracia Socialista, zusterorganisatie van de SAP) 37,62 procent. Zijn opponent Fogaça van de PPS (een ex-communist en volkszanger in een partij die centrum-links kan gesitueerd worden) 28,34 procent. In de tweede ronde kreeg die laatste de steun van drie andere partijen die na zestien jaar PT-bestuur de hegemonie wilden breken. Pont eindigde op 46,68 procent en Fogaça op 53,32 procent. Belangrijkste reden voor de nederlaag is dus het front dat de anderen vormden tegen de PT. Toch wordt er ook gezegd dat de interne fractiestrijd in de PT van Porto Alegre tussen Democracia Socialista enerzijds en de sociaal-democratische strekking van uittredend burgemeester Tarso Genro anderzijds parten heeft gespeeld. Fogaça liet wel weten dat hij zowel de participatieve democratie als het Wereld Sociaal Forum wil behouden.

Naar boven