Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Nieuw in Gent: Feministische Actiebende (FAB) ... PDF Print Email
Geschreven door SAP-web op maandag, 01 december 2008
FAB is een dynamische open en pluralistische groep mensen, open voor iedereen, die zich wil verzamelen tegen machisme en seksisme in het algemeen, maar ook stereotiepe genderbeelden en opgelegde schoonheidsidealen mee wil ontmaskeren en bestrijden. De FAB bestaat momenteel uit een actiegroep en een lees/discussiegroep. Er worden vormingen en debatten rond feminisme en vrouwenonderdrukking georganiseerd, zowel aan de universiteit als daarbuiten. Wil je op de hoogte gehouden worden van de activiteiten? Mail naar This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it
Heksennacht-Take back the night!

Op dinsdag 25 november organiseerde de FAB op de internationale dag tegen geweld op vrouwen door de straten van Gent een creatieve optocht tegen seksistisch geweld. Op deze “Heksennacht”, eisen we de nacht terug. Met allerlei acts en performances willen we duidelijk maken dat seksisme een reëel probleem is, met ernstige gevolgen.

Zo heeft 1 vrouw op 3 te maken met verkrachting, misbruik of geweld!

En is geweld op vrouwen een even grote doodsoorzaak voor vrouwen als kanker!

We willen onszelf beschermen door seksisme aan de oppervlakte te brengen en mensen ervan bewust maken dat het niet iets is om weg te lachen, of iets is van lang vervlogen tijden. Seksistisch geweld begint al bij denigrerende opmerkingen, keurende blikken, “toevallige” aanrakingen, homofobe of transfobe grappen. Ook opdringerige reclame met stereotiepe man/ vrouwbeelden die een onhaalbaar schoonheidsideaal dicteren ervaren velen (ook mannen) als geweld. Aangezien er nog steeds te weinig gedaan wordt om hier iets aan te veranderen, nemen we het heft in eigen handen. Nee, wij willen niet noodgedwongen thuis blijven of enkel met escorte de straat op gaan, wij willen ook vreemden kunnen aanspreken zonder dat we onszelf in gevaar brengen. Wij laten ons geen onveiligheidsgevoel opdringen.

We herveroveren daarom vannacht onder tromgeroffel en met fakkels de straat, de pleintjes en de café's, met verkleed en luidruchtig straattheater willen we duidelijk maken hoe seksisme door elk van ons ervaren wordt.

IGNORANCE HURTS, AWARENESS HEALS!

Draag een wit lintje!

Wij doen een beroep op de zelfverantwoordelijkheid van mannen: we vragen hen om zich bewust te worden van de machtsongelijkheid. Wil je als man graag zelf ook aan de buitenwereld tonen dat je geen geweld op vrouwen gebruikt? Draag daarom een wit lintje en dit niet enkel op 25 november!

 

Naar boven