Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Socialisten Zimbabwe bedreigd met doodstraf, solidariteit is nodig! PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web op woensdag, 02 maart 2011

Een groep socialisten in Zimbabwe wacht mogelijk de doodstraf voor het bekijken van een video-opname van de Egyptische revolutie. Solidariteit en steun zijn hard nodig. Vorige week werden voor een rechtbank in Harare vijfenveertig activisten in staat van beschuldiging gesteld wegens verraad en ‘het ondermijnen van een grondwettelijk gekozen regering’. De aanval maakt onderdeel uit van een algehele muilkorfcampagne door de dictatuur van Robert Mugabe. Hij is bang dat de golf van protesten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zich naar het zuiden toe gaat verspreiden.

De arrestaties volgden op een inval van de politie bij een bijeenkomst over de gevolgen van de Egyptische revolutie voor Zimbabwe. De meeting was georganiseerd door de International Socialist Organisation (ISO), de Zimbabwaanse organisatie van de International Socialist Tendency (een internationale revolutionaire stroming waarvan de bekendste organisatie de Engelse SWP is)

De aangeklaagden verschenen vorige woensdag voor de rechtbank, met hand- en voetboeien om. Sommigen van hen zijn tijdens hun gevangenschap gemarteld. "Ze zijn over het hele lichaam, onder de voeten en billen, op wrede wijze bewerkt met bezemstelen, ijzeren staven en botte objecten', aldus hun advocaat Alec Muchadehama. 

De gevangenen kregen geen van allen medicijnen of medische hulp, ook niet de mensen die HIV-positief zijn. Eén van de beklaagden werd pas kort geleden uit het ziekenhuis ontslagen na een hersenoperatie. Medische hulp werd ontzegd aan een andere gevangene, die haar been brak toen ze bij de inval twee verdiepingen naar beneden de trap werd afgeworpen. 

De openbare aanklagers beweren dat de Munyaradzi Gwisai, een leidende ISO-activist en een voormalig lid van de parlementaire oppositie, samen met andere deelnemers aan de vertoning van de video, plannen maakte voor ‘het organiseren, uitdenken en uitvoeren van de val de constitutionele regering van Zimbabwe, op Egyptische wijze’. 

De aanklagers beweren dat de deelnemers om de beurten betogen hielden waarin ze opriepen tot een opstand tegen Mugabe’s langdurige autoritaire bewind. De advocaat van de verdediging, Muchadehama, zei geen toegang te hebben gekregen tot zijn cliënten voorafgaand aan hun eerste verschijning in de rechtbank. Dat betekent dat ze geen fatsoenlijke juridische bijstand hebben gekregen. 

Corruptie

Intussen begint de woede over de arrestaties, martelingen en de aanklachten zich te verspreiden. Bongani Masuki, lid van de 1,8 miljoen sterke vakbondsfederatie Congres van Zuid-Afrikaanse Vakbonden (Cosatu) zegde de steun van zijn organisatie toe. 

Hij verkondigde: ‘Het lijdt geen twijfel dat de Egyptische en Tunesische ervaringen veel arbeiders en arme mensen geïnspireerd hebben om wereldwijd in opstand te komen tegen dictatuur, corruptie en allerlei onrecht. Cosatu veroordeelt de constante vervolging van politieke activisten in Zimbabwe en het gebrek aan verbeteringen in dat land. Het vastzetten van ISO-activisten in Harare op basis van ongegronde aanklachten van een complot om de regering omver te werpen toont aan hoe onzeker de staat van dat land is.’ 

Nu dictators als dominostenen omvallen is de Zimbabwaanse staat wanhopig bezig de oppositie te intimideren in de hoop dat deze zich koest houdt. Mugabe hoopt met de ISO een voorbeeld te stellen om anderen bang te maken om te voorkomen dat ze in verzet komen tegen zijn regering. 

Steun de opstand!

Socialisten in Nederland en in de rest van wereld kunnen een praktische rol spelen in het ondersteunen van het gevecht in Zimbabwe. Kameraden daar moeten overspoeld worden met steunbetuigingen. Protesten bij de ambassade kunnen de regering in Zimbabwe laten zien dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn. 

De families van de gedetineerden hebben dringend geld nodig om brood op de plank te houden en een dak boven het hoofd. Met collectes op het werk en op de faculteit kunnen we ze die steun geven. We kunnen de ISO ook helpen met het betalen van de proceskosten en de vervanging van de apparatuur die bij de inval van de politie beschadigd is.

De machthebbers in Harare mogen dan geloven dat ze het tij kunnen keren van de geschiedenis die bezig is om elders de vrienden van de dictator aan de kant te schuiven, maar Mugabe en zijn helpers hebben bewust heel hoog ingezet. Dit soort bedreigingen kunnen een boemerang effect hebben.

Protestbrieven en -mails kunnen gestuurd worden aan This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it , kopieer naar This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it en This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

 

Stuur cheques met giften aan Tecla Barangwe, Barclays Bank Of Zimbabwe, Kurima House, 89 Nelson Mandela Avenue, Harare, Zimbabwe, of maak een bedrag over op rekening nummer: 21121074699, Bank Code: BIC BARCZWHXXXX

In Brussel is de Zimbabwaanse ambassade te vinden op het Joséphine Charlottesplein 11. Je kan protestbrievenen sturen aan This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it , of deze achterlaten op de site van ambassade in de VS: http://www.zimbabwe-embassy.us/

Naar boven