Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Plasactie zet uitgebuit toiletpersoneel in de bloemen PDF Print Email
Geschreven door Baharak Bashar en Plasactie op dinsdag, 24 juli 2012
Het winsthongerig bedrijf SOGEFICO, dat al 10 jaren lang met goedkeuren van de stad Gent de toiletten op de Gentse Feesten uitbaat, buit zijn eigen personeel uit.  Plasactie Gent daarentegen zette deze uitgebuite arbeiders op de dag van de Lege portemonnee (1) letterlijk in de bloemen. Het is niet voor niets dat sommigen Plasactie Gent als een metapolitieke actiegroep beschrijven.

De actiegroep strijdt niet alleen voor gelijke sanitaire rechten tussen mannen en vrouwen maar ook voor de sanitaire rechten van consumenten in het algemeen én voor een menswaardige werkomgeving en loon voor het personeel dat de toiletten onderhoudt.

In tegenstelling tot het stadsbestuur en het feestcomité voor de Gentse Feesten, pleit de actiegroep voor een totaal toiletbeleid op de Gentse Feesten. Plasactie Gent pleit voor een beleid waar geen plaats meer is voor misbruik van klanten én personeel. Op dit moment biedt geen enkele eet- of dranktent een toilet aan aan zijn klanten. Nochtans is het ook hun verantwoordelijkheid om gratis sanitair te voorzien want dat past in de logica van “Consumenten geen wc-centen!”.

Het succes van de controversiële bekeractie

Het gratis damestoilet dat de stad Gent dit jaar in de Bibliotheekstraat plaatste, om deels tegemoet te komen aan de eisen van de actiegroep Plasactie Gent, kreeg de voorbij  dagen totaal 9625 bezoeksters te slikken.

Plasactie Gent heeft op  9 dagen op, 5 uren in totaal 4917 toiletbezoekers geteld die de gratis toiletwagen bezochten. "Ondanks de kleinschaligheid van de campagne “1 beker= 1gratis plasbeurt” en het gebrek aan medewerking van de stad aan deze positieve actie schonken de tevreden klanten in totaal 2561 lege bekers aan Plasactie Gent. Dat is goed voor 52% van de getelde toiletgebruikers". Dat is opmerkelijk want de gebruikers waren niet verplicht om een beker te ruilen voor een gratis plasbeurt. Dat gebeurde volledig op een vrijwillige basis.

Ook mannen en vrouwen die het gratis toilet niet gebruikten, brachten lege bekers mee om de actie te ondersteunen. Op de site van het VRT-programma “De Vragende Partij” haalt het voorstel van de actiegroep met 230 lokale en 369 niet-lokale stemmen de 2de plaats van alle ingediende voorstellen voor Gent in het kader van komende gemeenteraadsverkiezingen.

Een socialistische burgemeester die uitbuiting op de Gentse Feesten toelaat!

Dit jaar ging Plasactie Gent op pad om te horen tegen welke arbeidsvoorwaarden het toiletpersoneel van het bedrijf dat de toiletten op de Gentse Feesten al tien jaren lang uitbaat, werkt. De getuigenissen zijn schrijnend en mensonwaardig.

In 2006 overhandigde de legendarische vakbondsmilitante Agnes Lamoen (ze stierf datzelfde jaar aan kanker) op vraag van Plasactie Gent aan de toenmalige feestenburgemeester en de huidig burgemeester Daniël Termont onze eisen.

De socialistische politicus beweerde toen dat het toiletpersoneel van SOGEFICO tussen 14u en 20u, 18,60 euro/uur en tussen 20u en 04u00, 24,80 euro/uur verdiende. Dit verhaal blijk niet te kloppen.

De drie door ons geïnterviewde toiletmedewerkers, die anoniem wensen te blijven, beweerden allen altijd op percent te hebben gewerkt. Lieven, Daniël en Ruth werken al minstens twee jaar op de Gentse feesten en ze werken tegen een hongerloon, onder mensonwaardige omstandigheden. Dat dit in een “socialistische” en progressieve stad als Gent kan, is op zijn minst gezegd schandalig.

Lieven

Lieven werkt al 3 jaar op de Gentse feesten als onderhoudspersoneel bij SOGEFICO. “Ik werk normaal als onderhoudswerkman in een school. Tijdens de Gentse Feesten doe ik deze job om wat bij te verdienen, maar ik weet niet of ik het volgend jaar nog wil doen. De stad zet een gratis toilet naast mijn toiletwagen en ze beslist plots dat de toiletten tegen 35 cent per beurt moeten aangeboden worden. Nu met dat slecht weer ben ik op slechte dagen met amper 55 euro per dag naar huis geweest terwijl ik tussen 14u en 3u ’ s nachts de toiletten open hield, want vroeger mogen we niet sluiten.”

Er is dit jaar al één kop gerold. Eén toiletheer die op percent werkt en zag dat hij voor niets in zijn toiletwagen stond te wachten, besloot daarom vroeger zijn deuren te sluiten, en werd ontslagen (gegevens van het slachtoffer op te vragen bij Plasactie Gent).

De voorbije zaterdag was een topdag maar Lieven haalde amper 560 euro binnen. Van die 560 euro mag hij 37% voor zichzelf houden, de rest moet hij aan de firma SOGEFICO afgeven. Hij heeft dus nog geen 210 euro overgehouden voor 13 uren arbeid (zo’n euro/uur). 

Een buitenstaander zal zeggen dat het redelijk verdiend is maar dat is niet waar. Deze mensen zitten meer dan de helft van de dag in een toiletcontainer. Ze moeten en geld ontvangen en hun wc's onderhouden. Het tempo waartegen 12 uren lang ze moeten werken is ongelooflijk hoog!

“Op de piekuren is het gewoon niet mogelijk om én geld ontvangen én de toiletten te onderhouden. Bovendien moeten we dit jaar met stukken van 5 cent werken en de mensen staan erop om hun 5 cent terug te hebben. Dan zitten we hier te sukkelen met die vijf centen ”, aldus Lieve.

Daniël

“Het is het tweede jaar dat ik deze job doe. Ik ben gepensioneerd en op die manier verdien ik iets bij. Vorige jaren kregen we 25% op onze ontvangsten. Dit jaar krijgen we 37% maar een toiletbeurt is 15 cent minder dan vorig jaar. Dit jaar sta ik hier voor niets te werken. We zitten in een smalle straat met twee toiletwagens. De voorbij zaterdag was het een topdag maar we hebben amper 450 euro binnengehaald voor de twee toiletwagens. Als je daar 37% van aftrekt, dan hebben we hier met twee vanaf 14u00 tot 4u00 ’s nachts gestaan om elk maar 83 euro de persoon te verdienen. Dat noem ik gewoon slavenarbeid. Vanaf volgend jaar doe ik dat niet meer”. Wie wil trouwens voor zo’n zware job nog geen euro/uur verdienen?

Ook heeft Daniël het over veiligheidsproblemen. “Op late uren komen zatte mensen met flessen in hun hand. Ze willen niet betalen en ze kruipen achter de wagen om te plassen. Er zijn gewoon te weinig toiletten voor het aantal mensen dat in de piekuren naar het toilet wil. Overdag paraderen de flikken met hun drieën of vieren rond, maar na middernacht zien we hen niet meer”.

Ruth

“In het jaar werk ik als onderhoudspersoneel voor de overheid. En in mijn verlof doe ik dat nu voor het tweede jaar maar ik ben niet zeker of ik volgend jaar het zelfde werk wil doen. De voorbije zaterdag was het een topdag en ik verdiende tussen 14u00 en 4u00 ’s nachts 180 euro”. Dat is nog geen euro/uur. Je inkomen als wc-madam is erg afhankelijk van de plaats en de aanwezigheid van al dan niet gratis toiletten van de stad in de buurt. Sommige dagen mag ik echt blij zijn als ik 10 euro per uur overhoud. Bovendien, hier staan er geen mannen-urinoirs. Op late uren willen die mannen niet wachten of betalen. Ze kruipen achter de toiletwagen en ze beginnen massaal wildplassen. En wij moeten maar in de stank blijven werken”, aldus Ruth.

En de politie? “We hebben dat aan de politie gezegd, maar dat is voor hen geen prioriteit. Zeker op de late uren zie je ze hier niet passeren. Qua veiligheid ben ik als vrouw helemaal niet op mijn gemak”. Ruth vertelt dat ze zo weinig mogelijk drinkt om zelf niet naar toilet te moeten gaan. Rustig eten, of een koffiepauze nemen, daar is geen sprake van voor het onderhoudspersoneel van SOGEFICO op de Gentse Feesten.

En wat als ze moeten eten? Familie en vrienden brengen eten mee, want zijzelf mogen en kunnen niet weg.

“Deze toiletten zijn ook niet goed geplaatst waardoor de toiletten vaak overlopen met alle last van dien. Ook moeten we vaak toiletten afsluiten omdat het doorspoelingssysteem niet meer werkt. Ik vind dat de stad de wagens moet keuren voor ze de wagens mogen plaatsen. Bovendien wil de concessionaris geen papieren handdoeken leveren voor het drogen van de handen. De mensen zeuren daar vaak over en dus brengen we dat zelf mee. Dat is een kost die we zelf dragen omdat de concessionaris vind dat de mensen maar hun plan moeten trekken”.

De hamvraag is waarom de stad in het concessiecontract ook de arbeidsvoorwaarden niet vast legt. Blijkbaar betalen nu niet alleen de gebruikers te veel, maar wordt ook het onderhoudspersoneel uitgebuit. Dat kan alleen omdat het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid niet neemt om in belang van de gebruikers en het dienstverlenend personeel met een correct bedrijf correcte contracten af te sluiten. Het is absurd dat het personeel van eenzelfde firma voor hetzelfde werk verschillende lonen verdient. Het zou veel correcter zijn indien het personeel per uur zou betaald worden. Op die manier valt de stress van geld ontvangen weg en moet het personeel zich enkel met het onderhoud bezighouden. Bovendien moeten alle tijdelijke eet- en drankkramen voor hun klanten tijdelijk gratis sanitair te voorzien. Wie drank en eten aanbied moet ook een deel van zijn inkomsten investeren in het toiletgemak van zijn klanten!

 

Noot:

1) Voor de niet-Gentenaars: de Dag van de lege portemonnees is de laatste dag van de Gentse Feesten.

 

Naar boven