Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

14N: verslag van de staking in Sevilla PDF Print Email
Geschreven door Neal Michiels* op donderdag, 22 november 2012
Reeds weken werd toegeleefd naar de algemene nationale en Europese staking van woensdag 14 november. Elke dag was er wel een mobilisatie of conferentie tegen de besparingen van de regering.

Het weekend voor de staking was er ook een agressie van de neo-nazi-jongeren van Respuesta Estudiantil tegen een scholier van Institutos Sin Miedo die affiches plakte voor de algemene staking. Op zondag was er daarom een antifascistische betoging als antwoord tegen het geweld.

Maandagavond bespreken we met Izquierda Anticapitalista aan welke acties we zullen deelnemen en dinsdagavond is er een briefing. Iets voor middernacht trekken we aan het begin van de stakingsdag met een 60-tal militanten de straat op richting centrum. Bedoeling is om de winkels en cafés die nog open zijn te sluiten. Want het is algemene staking! Eenmaal aan het centrale plein Plaza Nueva, worden we echter reeds omsingeld en één voor één onze zakken gefouilleerd door de politie. Niet uit ons lood geslagen, beginnen met het sluiten van de dure supermarkt OpenCor die normaal tot 2u open is: “este local, lo vamos a cerrar!” En dat lukt. Daarna volgen nog een reeks cafés. Om de “huelga party”, een feestje dat inspeelt op de vrije dag, te sluiten, zijn we echter met te weinig. Regelmatig houdt de politie ons op om de identiteit van militanten te noteren.

Verrassing omstreeks 4u: ons lokaal werd dichtgelijmd met siliconen. Wellicht zitten neo-nazis van Respuesta Estudiantil achter de actie.

Omstreeks 5u staan we aan het busdepot van het openbaar vervoer Tussam. Alle buschauffeurs zijn gesyndiceerd en stakingsbereid, maar de regering legt een minimumdienstverlening van 25% op. Dit betekent dat er toch bussen zullen uitrijden. De politie is massaal aanwezig om dit te laten plaatsvinden, tot en met helikopter en paarden. Wanneer de vakbondsdélégué van de sociaal-democratische vakbond CCOO de werkplaats wil betreden, krijgt die meteen een felle duw door een agent van de oproerpolitie. In Madrid deden de vakbondsmensen een poging om het uitrijden van de “servicio minimo” te blokkeren, maar in Sevilla blijft het rustig. Bij het buitenrijden van de bussen onder politie-escorte, kijken we machteloos toe. Toch waren er nog mogelijkheden om een stok in de wielen van de regering te steken. Door kleine sabotage-acties zoals het spuiten van verf in een achteruitkijkspiegel van een bus, kan de minimumdienst toch ondermijnd worden doordat de bus dan moet terugkeren naar de stelplaats.

Om 7u komen we met de eerste studenten aan op het rectoraat (tevens faculteiten filologie en geschiedenis). Drie politiebrommers rijden de universiteit binnen en fouilleren onze zakken. De politie mag nochtans niet wettelijk de universiteit betreden als er geen ontdekking op heterdaad is. Met de Partido Popular aan de macht, lijkt de politie zich echter praktijken uit de falangistische dictatuur te kunnen permitteren.

Tegen 8u zijn de drie toegangen tot het gebouw geblokkeerd door stakingspiketten van studenten en werknemers. We blijven op positie tot de middag, wanneer de grote betoging door de stad vertrekt. Maar sommige mensen geraken toch binnen, door opnieuw het optreden van de politie. Zoals te zien in dit filmpje, breken ze met geweld het stakingspiket om mensen binnen te laten. 

Omstreeks 12u30 vertrekt de betoging. Tienduizenden mensen trekken de straat op. De organiserende vakbonden hebben het over 140.000 deelnemers aan de staking in Sevilla. De sfeer zit er goed in bij Izquierda Anticapitalista en de Movimiento de Acción Estudiantil:  “Así, así, ni un paso atrás! Contra los recortes, huelga general!” En aan de kathedraal van Sevilla, die een “derecho a vivir”- vlag tegen abortus heeft uithangen: “hay que quemar la conferencia por machista y patriarcal!” Het wordt een lange tocht door de brandende zon en veel te smalle straten voor het grote aantal deelnemers. Wanneer winkels open zijn, zijn we met Izquierda Anticapitalista en MAE het meest actief om ze één voor één te sluiten.

En de stakingsdag is nog niet voorbij na de betoging die werd opgeroepen door de sociaal-democratische grootste vakbonden UGT en CCOO. De kleinere strijdvakbonden CGT, CNT en SAT riepen nog op voor een omsingeling van het Parlement van Andalucía op hetzelfde moment als de “Rodea el Congreso” in Madrid. Ook hieraan werd massaal gevolg gegeven, na een moment rust en pick-nick. Voor de handelaars die nog open waren in de buurt van het Parlement werd het hoogtijd om te sluiten onder druk van de talrijke betogers. Het was een strijdbare afsluiter van een bijzonder succesvolle stakingsdag die de regering toont dat de beweging sterk staat en verder zal mobiliseren tegen haar besparingen.

 

* Neal Michiels, activist van de JAC en de LCR-SAP, was afgelopen dagen in de Spaanse Staat, waar hij samen met onze kameraden van Izquierda Anticapitalista deelnam aan de algemene staking op 14 november.

 

Naar boven