Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Nationale manifestatie brengt 100.000 syndicalisten op de been PDF Print Email
Geschreven door SAP op vrijdag, 28 oktober 2005

De algemene staking en de nationale manifestatie van vrijdag 28 oktober werden een groot succes. Zowat alle sectoren lagen plat en 100.000 werkers reisden naar de hoofstad om er hun onvrede met het neoliberale beleid van de regering Verhofstadt-Vanden Bossche uit te schreeuwen. De SAP verdeelde 10.000 pamfletten en zette twee infostands op.

De manifestatie moest vroeger dan voorzien vertrekken, gezien de druk te groot werd door de massale opkomst. Even ontstond er een grimige sfeer toen een postkantoor gelegen op de route van de betoging open bleek te zijn. ACOD-militanten trokken het kantoor binnen en sloten het boeltje af. Op het moment dat de kop van de betoging het eindpunt bereikte wachtten nog massaal veel mensen op het vertrek aan het Noord-station.

De prijs voor de meest geestige spandoek gaat naar arbeiders die een reclame voor spa-blauw meedroegen. De boodschap kon moeilijk verkeerd begrepen worden: de sp.a is niet langer een bondgenoot van de arbeidersbeweging en voert een blauw beleid uit. Die kritiek op de regering en op de sociaal-democratie in het bijzonder was veelvuldig te horen. Het is duidelijk dat heel veel mensen teleurgesteld zijn in het beleid van verhofstadt en co.

De SAP deelde dan ook een pamflet uit met de kop: Verhofstadt moet wijken! Deze beweging moet immers doorgaan tot de regering het zogenaamde Generatiepact intrekt. Zo niet moet de regering maar vallen! Het scenario van het Interprofessioneel Akkoord, waarbij de regering de zaak oplegde zonder akkoord van het ABVV, mag niet herhaald worden. De arbeidersklasse betaalt nu al 25 jaar lang de factuur van de crisis, het is hoog tijd om het geld te halen waar het zit. 

Voorts vestigde de SAP ook de aandacht op de ervaringen in Duitsland, waar syndicalisten en ontevreden SPD'ers uiteindelijk uit onvrede met het neoliberale beleid van de regering Schröder een nieuwe partij oprichtten, nl. de Linkspartei. Ook in Belgiëal er een nieuwe arbeiderspartij nodig zijn, die de belangen van de werkende mensen met woord éndaad kan verdedigen.

De SAP zette twee infostands op in de manifestatie, één aan het Noordstation en één aan de beurs. We verkochten Rood en La Gauche, verdeelden 10.000 pamfletten en ook het SAP-campagneboek "Het neoliberaal bedrog" ging vlot van de hand. Tijdens de komende dagen en weken blijven we op deze site informeren over de beweging tegen het generatiepact.

Naar boven