Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Betoging tegen racisme in Antwerpen: aanzet voor een hernieuwde beweging? PDF Print Email
Geschreven door Thomas Weyts en Rafik Khalfaoui op zondag, 30 september 2012
Een 400-tal mensen manifesteerden gisteren in Antwerpen tegen het racisme en de discriminatie op de arbeidsmarkt. De betoging, georganiseerd door Hand in Hand, kreeg op papier de steun van heel wat organisaties. Op de betoging waren er zichtbare groepen van PVDA, Rood!, Groen, en een reeks migrantenorganisaties. Het ACV, ABVV en ACLV die ook hun steun hadden toegezegd, waren helaas wel zeer bescheiden aanwezig. Hopelijk speelt het feit dat de manifestatie plaats vond een dag voor een grote actie in Brussel van de vakonden en de armoedeorganisaties, hierin een rol.

Het was een goede zaak dat Hand in Hand, na jaren weinig zichtbaar te zijn geweest, opnieuw op straat kwam. De (tijdelijke?) achteruitgang van het Vlaams Belang, mede te danken aan het overstappen van een flink deel van haar kaders, leden en vooral kiezers naar de N-VA, betekent helaas niet dat het racisme, de islamofobie en de zeer reëele discriminaties, op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, op de huisvestingsmarkt of in het uitgangsleven, de wereld uit zijn. Integendeel, de diepe crisis waarin het systeem zich bevindt, vormt helaas de beste voedingsbodem om deze kankers meer dan ooit welig te laten tieren.

Hopelijk geeft deze betoging dan ook mee een aanzet om ook bij ons opnieuw een brede en strijdbare antiracistische beweging tot stand te brengen.

Foto's: Rafik Khalfaoui

Naar boven