Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Geen Belgische steun aan de imperialistische interventie in Mali! PDF Print Email
Geschreven door SAP op dinsdag, 15 januari 2013
De SAP protesteert met klem tegen het besluit van de Belgische regering om de Franse militaire interventie in Mali te ondersteunen.

Volgens ons is deze interventie, die in tegenspraak is met de beloften die de Franse president Hollande (PS) deed tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen, er enkel op gericht Mali in de "Françafrique", de Franse invloedssfeer in Afrika, te houden. Door de wankelende Malinese regering ter hulp te schieten, toont Parijs duidelijk haar wil het neokoloniale systeem verder te zetten. Een systeem waarbij de regeringen in de regio hun grondstoffen en de belangen van hun bevolking versjacheren ten voordele van het Franse kapitaal.

Voor de SAP wordt de strijd tegen het islamistisch terrorisme enkel als een handig voorwendsel gebruikt om de geostrategische en economische belangen die spelen te versluieren, meer bepaald die van AREVA in de uranium- en goudwinning in Faleas en Gao.  De instabiliteit in dit deel van Afrika wordt fundamenteel veroorzaakt door de diepe miserie, ongelijkheid en corruptie die voortvloeien uit het neokolonialisme. De imperialistische militaire tussenkomst kan dit enkel verergeren, en zo het islamisme voeden. Het voorbeeld van Afghanistan laat hierover geen enkele twijfel bestaan. Eerder dan corrupte regimes te ondersteunen, moeten we komaf maken met de neokoloniale overheersing en steun geven aan de volkeren van de regio, om zelf de ontwikkeling van hun land in handen te nemen.

Naar boven