Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Actie aan Belgisch parlement tegen de stemming van het Begrotingsverdrag PDF Print Email
Geschreven door Guy Van Sinoy op donderdag, 20 juni 2013
Vandaag 19 juni 2013 heeft een vijftigtal militanten, waaronder leden van CNE (de Franstalige tegenhanger van de LBC en FGTB, de toegang tot het federaal Parlement geblokkeerd uit protest tegen de parlementaire ratificatie van het Europees Begrotingsverdrag. Dit verdrag betekent niets anders dan een permanent soberheidbeleid. De actievoerders konden zich aan de omheining vastklinken aan beide ingangen, niettegenstaande de aanwezigheid van een aanzienlijke beveiliging met helikopter en waterkanonnen. Een dergelijk dispositief moest de volksvertegenwoordigers toelaten om dit antidemocratisch en sterk gecontesteerde verdrag achter de rug van de burgers goed te keuren. 

 

“Deze stemming onder strenge beveiliging zegt veel over de stand van de democratie: eerst weigerden de volksvertegenwoordigers de vakbonden te horen tijdens het gewone parlementaire verloop, nu proberen ze met groot politievertoon alle protest de mond te snoeren. Is er een duidelijker bewijs dat deze stemming totaal illegitiem is? “, aldus Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van de CNE. 

 

De actie verliep volledig vreedzaam. De bedoeling was natuurlijk niet om fysiek de stemming in het parlement te verhinderen, maar om een proteststem te laten horen. Toch vond de politie het nodig om een café binnen te vallen waar een aantal actievoerders na afloop bijeenzaten, en er identiteitscontroles uit te voeren. Wat een belachelijke en bekrompen intimidatie!

 

Nederlandse vertaling: Herman Michiel voor Ander Europa

 

Foto’s en video : Guy Van Sinoy


Naar boven