Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

GAS terugnemen! PDF Print Email
Geschreven door Thomas Weyts op zondag, 30 juni 2013
Een flinke 1000 mensen, hoofdzakelijk jongeren, betoogden op zaterdag 29 juni in Brussel tegen de GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties). Het werd een geanimeerde manifestatie, waarin we naast groepen van LSP, TegenGAS, Comac, de JAC, SAP-LCR, Rood!, Jong Groen, Animo, de CSC-Jeunes en de CNE, ook minder regelmatige betogers zagen: het FOS (Federatie van Onafhankelijke Scouts), de KLJ, de Liga voor de rechten van de mens, enz. Buiten een enkele vlag van de BBTK, viel vooral het ABVV op door afwezigheid. 

 

Voor de stemming in het federale parlement van de uitbreiding van de GAS-wetgeving hadden meer dan 213 organisaties uit het zeer brede middenveld (van vakbonden tot de sociale sector, van radikaal links tot de jongerenorganisaties van sp.a en CD&V) tegen de nieuwe wetgeving geprotesteerd. Komende weken zullen heel wat gemeentebesturen een nieuwe portie GAS-regelneverij en -rechtsmisbruik in lokale reglementen gieten. 

 

Het komt er dus op aan om, zowel lokaal als nationaal, te blijven mobiliseren, in een breed en pluralistisch eenheidsfront. Niet enkel tegen de verlaging van de leeftijdsgrens naar 14 jaar, en de verhoging van de boetes, maar voor de volledige afschaffing van de GAS, een systeem dat een loopje neemt met de meest elementaire rechtsregels, zelfs van een burgerlijk-democratische staat. 

 

Een volgende nationale betoging is gepland op 26 oktober, om 14u aan het Noordstation in Brussel. De SAP en de JAC zullen er alvast opnieuw bijzijn!

 

Foto: Jean-Marie Verslyp


Naar boven