Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Brazilië: Een nieuwe links-socialistische organisatie ziet het licht PDF Print Email
Geschreven door Tárzia Medeiros op woensdag, 31 juli 2013
De heroprichting van socialistisch links in Brazilië is een belangrijke stap voorwaarts. In de nasleep van en in de ‘sfeer’ van de recente betogingen die het land overspoelden, namen zo’n 160 afgevaardigden op zondag 7 juli deel aan een conferentie die de fusie tot stand bracht van een aantal radikaal linkse politieke stromingen: het “Collectief Socialisme en Vrijheid” (CSOL), “ENLACE” en het “Collectief Rode Strijd” (CLV). Ze hebben samen een nieuwe politieke organisatie opgericht van revolutionair links, geörganiseerd in de schoot van de Partij voor Socialisme en Vrijheid (PSOL).

 

Er waren eveneens vertegenwoordigers aanwezig van het “Collectief Socialistische Optie” (COS) en van het collectief “Brazilië en Ontwikkeling” (B&D), die ook zelf een proces hebben aangekondigd van discussie en toenadering tot de nieuwe politieke organisatie, alsook enkelen van de oorspronkelijke oprichters in de jaren ’70 van de organisaties Socialistische Democratie (DS) en Socialistische Convergentie (de oude linkse tendenzen in de schoot van de PT).

 

Het fusieproces van deze drie stromingen, die zich beroepen op het marxisme en het internationalisme en die deel uitmaken van de PSOL, zal zijn beslag krijgen tijdens een nationale bijeenkomst op 5 en 6 oktober van dit jaar waar er zal beslist worden over de naam vandeze nieuwe politieke organisatie.

 

Met dit initiatief willen Enlace, CSOL en CLV samen met andere groepen die zich bij het proces willen voegen “een organisatie opbouwen die revolutionair marxistisch, democratisch, feministisch, antiracistisch, ecologistisch en libertair is, en die onze dromen waardig is”, zoals de aangenomen politieke resolutie stelt.

 

De nieuwe organisatie heeft militanten in 20 staten in Brazilië en in het Federale District. Maar de eenmaking gaat verder dan alleen maar een numerieke optelsom: zij betekent een omkering van de tendens tot versnippering van socialistisch links in Brazilië, vooral sinds PT zich heeft neergelegd bij de burgerlijke orde. De nieuwe organisatie wil zich resoluut engageren in de opbouw van de PSOL als linkse oppositiepartij, als een instrument dat kan helpen om de jongeren en de arbeidersklasse te organiseren en hun bewustwording vooruit te stuwen. Een instrument ten dienste  van de sociale strijd en de politieke mobilisaties.

 

De conferentie nam een Beginselverklaring aan, een resolutie over de politieke situatie en verkoos een voorlopige nationale coördinatie voor de nieuwe organisatie. Een magazine, getiteld “Naar links”, werd eveneens gelanceerd.

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Punto de Vista Internacional,  Spaanstalig magazine van de Vierde Internationale. 

Nederlandse vertaling: Bruno De Wit. 


Naar boven