Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Openheid over toename geboorteafwijkingen Irak gevraagd PDF Print Email
Geschreven door IKV Pax Christi op maandag, 12 augustus 2013
De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) startte in 2011, samen met het Irakese ministerie van gezondheid een onderzoek naar de toename van geboorteafwijkingen in gebieden in Irak waar in 2003 zwaar is gevochten. De resultaten zijn echter nog steeds niet openbaar gemaakt.  

 

Irakese artsen eisen openheid van de WHO; een wereldwijde petitie ondersteunt hun oproep.

Kraamklinieken in Irak signaleren sinds 2003 een toename van het aantal geboorteafwijkingen in gebieden waar tijdens Golfoorlog van 2003 hevig gevochten is. In verschillende delen van het land is tijdens deze oorlog in totaal 440.000 kg verarmd uranium verschoten, een radioactief giftig zwaar metaal. Het vermoeden leeft dat er een verband bestaat tussen de giftige erfenis van deze oorlog en de toename van het aantal geboorteafwijkingen.

Openbaarheid

De eerste stap op weg naar duidelijkheid hierover is de vaststelling dat er inderdaad in zwaar bevochten gebieden meer kinderen met een afwijking zijn geboren. De WHO en het Irakese ministerie van gezondheid vertragen echter keer op keer de publicatie van de onderzoeksresultaten die dit vermoedelijk aantonen. Het onderzoek kan een politieke lading krijgen als inderdaad een verband wordt aangetoond tussen dit soort conflict en geboorteafwijkingen. Landen die tijdens de Golfoorlog verarmd uranium hebben gebruikt, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, vrezen voor de gevolgen van die eventuele relatie.

Tekenen!

Een Irakese kinderarts uit Falluja, Samira Alaani, pleit nu openlijk voor vrijgave van de ruwe onderzoeksdata van het WHO-onderzoek, zodat wetenschappers zelf de conclusies kunnen vaststellen. Deze oproep wordt vanaf woensdag 31 juli ondersteund door een wereldwijde petitie van de International Coalition to Ban Uranium Weapons (ICBUW), waar IKV Pax Christi onderdeel van is. Pas als duidelijk wordt hoe gevaarlijk verarmd uranium is, kunnen de burgers in Irak tegen de schadelijke gevolgen van dit metaal worden beschermd.

Wie ook vindt dat mannen, vrouwen en kinderen in Irak er recht op hebben te weten waar ze aan toe zijn en de WHO zo snel mogelijk openheid van zaken moet geven? Teken dan nu de petitie!

Meer weten?

Lees het onderzoek In a State of Uncertainty dat IKV Pax Christi begin dit jaar publiceerde. 

 

Naar boven