Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Petitie ten voordele van de Griekse openbare omroep PDF Print Email
Geschreven door ACOD-VRT op vrijdag, 23 augustus 2013
Onderstaand bericht werd binnen de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) verspreid door de Socialistische vakbond ACOD. Totnogtoe leverde de EBU (European Broadcasting Union, samenwerkingsverband van de publieke omroepen) een cruciale hulp aan de werknemers van de Griekse openbare omroep ERT om hun uitzendingen in de ether te houden, nadat de Griekse regering de ERT op 11 juni 2013 gesloten had. De EBU is van plan om deze hulp te staken, nu de Griekse regering een ersatz-ERT in het vooruitzicht stelt. Via een petitie wordt de EBU verzocht hierop terug te komen. Lees het bericht van ACOD-VRT en teken de petitie! 

 

Beste collega’s,

 

Op 11 juni besliste de Griekse regering van de openbare omroep ERT af te schaffen. Onze collega’s hadden daar geen job meer en zelfs geen werkgever.

 

Dezelfde dag beslisten de werknemers om de uitzendingen verder te zetten en de solidariteit te organiseren. De EBU, koepel van de Europese openbare omroepen, was evenzeer tegen het sluiten van de ERT en besliste de uitzendingen van de ERT-medewerkers via de EBU-satelliet te verspreiden. De regionale zendmasten in Griekenland pikten dat signaal op en verspreiden het naar de Griekse radioluisteraars en TV-kijkers. Ook via het internet konden de uitzendingen gevolgd worden. Elke avond zijn en grote concerten met veel publiek in de tuin van het ERT-gebouw, live te volgen op TV.

 

De Griekse overheid lanceerde met volledig private middelen een overgangsomroep, EDT, en bereidt via een nieuwe wet een volledig nieuwe omroep voor, NERIT. De vakbonden en journalistenbonden van de ERT deden verschillende voorstellen (zie bijgevoegde documenten) om tot een oplossing te komen, waarbij de know-how, de visie en een groot deel van de tewerkstelling werden behouden. De overheid weigerde daarop in te gaan.

 

EBU is van plan van morgen woensdag (22 augustus) te stoppen met het ERT-signaal door te sturen en EDT/NERIT over te nemen, met als argument dat die vanaf morgen een nieuwsbulletin zullen hebben. Dat het hier in het beste geval over een staatsomroep gaat en zeker geen openbare omroep wordt duidelijk in bijgevoegde brieven van de ERT-medewerkers.

 

Teken de petitie!!

 

Verdere info is te vinden op http://www.ertopen.com

 

Naar boven