Recordaantal vluchtelingen wereldwijd | |||
Geschreven door | op dinsdag, 17 september 2013
Het aantal vluchtelingen wereldwijd is nog nooit zo hoog geweest. Meer dan 45 miljoen mensen hebben hun huis en haard moeten verlaten vanwege een oorlog of een milieuramp. Dat blijkt uit een rapport van de Hoge Raad voor Vluchtelingen (UNHCR) dat op 19 juni is verschenen. ‘Dit betekent dat elke keer dat je met je ogen knippert, elke 4,1 seconden, iemand moet vluchten’, stelt VN-commissaris António Guterres.
De UNHCR monitort sinds bijna twintig jaar vluchtelingenstromen over de wereld.
“Oorlog is de belangrijkste reden dat het aantal vluchtelingen is gestegen. Zo’n 55 procent komt uit de bekende conflictgebieden Afghanistan, Somalië, Irak, Soedan en Syrië”, zegt Guterres. Sinds 2011 zijn er drie miljoen vluchtelingen bijgekomen, van wie meer dan de helft het conflict in Syrië is ontvlucht. Dit zijn stuk voor stuk gebieden waar westerse wapenleveranties of militaire interventies de levens van mensen hebben verwoest.
Vluchtelingen bivakkeren voornamelijk in buurlanden. Daarom prijken Pakistan en Iran op de eerste en tweede plaats van opvanglanden. Het Afghaanse conflict zorgt voor de meeste vluchtelingen: wereldwijd is een op de vier vluchtelingen een Afghaan. De Amerikaanse invasie in 2001 en de aanhoudende bezetting van het land door westerse troepen hebben deze situatie niet verbeterd.
Afghaanse vluchtelingen worden voornamelijk in tentenkampen opgevangen, ze verblijven daar zo tien tot vijftien jaar lang. “Het aantal nieuwe vluchtelingen groeit helaas sneller dan het aantal dat een plek vindt om veilig verder te leven”, stelt Guterres. “We zijn getuige van een toename van nieuwe conflicten, en het lijkt alsof oude conflicten nooit afgelopen zijn.”
Van de 45 miljoen vluchtelingen bereiken er zo’n 937.000 het Westen. “Het is belangrijk om perspectief te houden. Welke landen ondersteunen vluchtelingen het meeste? In wezen zijn dat ontwikkelingslanden”, aldus Guterres. Deze landen vangen 87 procent van de vluchtelingen op, een stijging van 70 procent ten opzichte van tien jaar geleden.
Al sinds het koloniale tijdperk hebben westerse landen een grote hand in de economie en politiek van deze landen. Op dit moment zijn onze regeringen medeverantwoordelijk voor de oorlogen en economische chaos die deze grote aantallen vluchtelingen tot gevolg hebben. Het strenge westerse vluchtelingenbeleid helpt onze bedrijven en regeringen de verantwoordelijkheid te ontlopen voor de ellende en ontwrichting die zijzelf hebben veroorzaakt.
Dit artikel verscheen eerder op socialisme.nu
Foto : Rohingya-vluchtelingen onderweg naar Bangladesh |
socialisme.nu :