Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Tegen de besparingen en het fascisme, solidariteit met de sociale strijd in Griekenland! - Dringende steunoproep! PDF Print Email
Geschreven door SAP-LCR en JAC op zondag, 22 september 2013
De staking van de leerkrachten toont de weg

 

De Griekse regering, braaf gehoorzamend aan de Troika, zet haar aanvallen tegen de bevolking voort. Een sector die in het bijzonder getroffen wordt, is het onderwijs. Tussen 2012 en 2013 werd het aantal onderwijzers gereduceerd van 102.360 naar 86.842. Dat aantal zakt nu onder 76.000. Indien dit beleid zich voortzet, zal het onderwijs niet langer een publieke dienst zijn en louter nog toegankelijk voor kinderen van een kleine elite (1). 

 

Als reactie op deze dramatische toestand, begonnen de leerkrachten op maandag 16 september een staking van 5 dagen. De algemene vergaderingen aan het einde van elke week beslissen over de voortgang van de staking in de week daarop. 

 

Geïnspireerd door de staking van de onderwijzers, zijn werknemers uit andere sectoren van de economie ook overgegaan tot stakingen tegen de anti-sociale besparingsmaatregelen. De werknemers van de sociale zekerheid, de dienst tewerkstelling en het administratiepersoneel van de universiteiten sluiten zich aan bij de verlengbare staking van de leerkrachten. Het medisch personeel in de ziekenhuizen staakte van woensdag tot vrijdag. De vakbondsfederatie van de publieke sector ADEDY riep op tot een algemene staking op donderdag en vrijdag. 

 

De bruine pest doodt, massaal antifascistisch verzet! 

 

De neo-nazi's van Gouden Dageraad maken gebruik van de verschirkkelijke economische situatie om zich te versterken. Ze zijn en inds enkele maanden verantwoordelijk voor wekelijks meerdere nachtelijke aanvallen tegen migranten - soms met dodelijke afloop. Vorige week, in de nacht van 12 september, werden 9 leden van de KKE (de Griekse KP) het ziekenhuis in geslagen. Vijf dagen later vermoorde een groep neo-nazi's de antifascistische rapper Killah P, activist van de radikaal linkse samenwerking Antarsya, met verschillende messteken. 

 

De opleving van het fascistisch geweld dwingt de strijdbewegingen tegen de besparingen om ook actie te ondernemen tegen de Gouden Dageraad. Massieve antifascistische betogingen in heel Griekenland zijn er in geslaagd om de Gouden Dageraad uit de publieke ruimte te verjagen. Na de aankondiging van een grote tegenbetoging van een twintigtal vakbonden en de politieke linkerzijde, annuleerde de neo-nazi-partij haar publieke meeting van 19 september in Nikea. 

 

Deze mobilisaties moeten nu een permanant karakter krijgen. In die zin wordt door verschillende  linkse organisaties opgeroepen tot de oprichting van een gemeenschappelijk front tegen het fascisme van sociale bewegingen (vakbonden, organisaties van migranten en LGBTQI,...) en de linkse politieke krachten (Syriza, KKE, Antarsya) om te reageren op iedere publiekelijke verschijning van de Gouden Dageraad, evenals tot de uitbouw van lokale comité's van dit front en zelfverdedigingsgroepen in de volkswijken om terug te slaan tegen nachtelijke aanvallen door de fascisten. 

 

Dringende steun aan het verzet! 

 

De strijd van de Griekse bevolking tegen de besparingen en het fascisme heeft concrete steun nodig! De eerste uitdaging van de huidige stakingen is wellicht het materiaal overleven. Het loon van een groot deel van de leerkrachten is al onvoldoende om de basisbehoeften te dekken en is sterk gedaald sinds de regering de crisisrecepten van de Troika toepast. Bovendien bestraft een nieuw 

reglement iedere stakingsdag met een verlies van twee dagen loon! 

 

In deze omstandigheden hebben de stakingsvergaderingen van de leerkrachten beslist om een stakingskas op te richten (2). De capaciteit om financieel rond te komen, zal ongetwijfeld meespelen in de beslissingen elk weekend om de staking de week daarop al dan niet voort te zetten. Als er iets is waarmee we de Griekse stakers hier kunnen helpen, is het een financiële bijdrage opdat een verderzetting van de staking materieel mogelijk wordt. 

 

Deze staking kan erg belangrijk worden. In een artikel (3) over de staking van de leerkrachten schrijft Yiorgos Vassalos van het “Solidariteitsinitiatief met het verzet in Griekenland - Brussel” onder de tussentitel “een enorm potentieel”: “De context is zeer bijzonder want voor de eerste keer is er een samenwerking van verschillende sectoren voor een staking van lange duur. [...] De inzet is dat de staking deze week slaagt in de publieke sectoren en zich vanaf volgende week verder verspreidt.” 

 

Gezien de hoogdringendheid van de gebeurtenissen, doen we een oproep aan onze leden, sympathisanten en sympathisanten van de stakende leerkrachten om een bedrag over te schrijven op de rekening van de stakingskas. Iedere bijdrage – hoe beperkt ook – telt en iedere overschrijving is een aanmoediging! 

 

OLME (Greek federation of secondary education state school teachers) 

IBAN: GR31 0140 1140 1140 0200 2005 457 

BIC: CRBAGRAA 

 

Vrijdag 20/9 om 15u: Volgens de laatste berichten hebben 38 van 87 stakersvergaderingen beslist om 5 dagen verder te staken, 1 heeft gestemd om nog 2 dagen te staken en slechts 3 hebben gekozen om te stoppen. Het is nog wachten op de uitslagen van de andere helft van de vergaderingen. 

 

Noten:

 

1)Meer informatie over de besparingen in het onderwijs en de strijd van de leerkrachten in een artikel van Yiorgos Vassalos van het « Initiative de solidarité avec la Grèce qui résiste - Bruxelles »: http://www.unitesocialiste.be/index.php/international-mainmenu-30/36-grce/306-les-enseignants-se-mettent-a-la-tete-des-mobilisations-en-grece-une-semaine-qui-peut-changer-la-donne. Website van het « Initiatief » waar de actualiteit van de sociale strijd in Griekenland kan gevolgd worden: http://solidarity-greece.blogspot.be/

 

2) Oproep om de stakingskas van de vakbond OLME te steunen: http://olme-attik.att.sch.gr/new/?page_id=1188 

3) zie (1) 

 

Naar boven