Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Stop sociale afbraak. Voor een sociaal noodplan PDF Print Email
Geschreven door SAP-Mechelen op donderdag, 14 april 2005

De Mechelse afdeling van de Socialistische Arbeiderspartij (S.A.P.) protesteert met klem tegen de geplande privatisering door het Mechelse stadsbestuur van de twee stedelijke kinderopvangcentra.Het is de zoveelste aflevering van de liberale politiek om zich te ontdoen van opdrachten die volgens hen ‘te duur’ zijn.

Dit college was van bij hun aantreden wel intelligent genoeg om geen frontale aanval in te zetten en alles ineens af te stoten wat voor hen financieel niet meer interessant is. Zij past sinds haar aantreden in 2000 een salamipolitiek toe, stukje per stukje, zonder dat dit leidt tot een gezamenlijk verzet van het bedreigde personeel en de bevolking: het stedelijk onderwijs, de huisvuilophaling, onderhoudspersoneel,…en nu de kinderopvang.

Wie is de volgende in de rij? Het Dodoensziekenhuis, de bejaardenhuizen, de riolering,…Deze neoliberale afbraakpolitiek maakt veel onvrede en verzet los. De sp.a , bij monde van Björn Siffer, roert de trom. Wij willen er wel op wijzen dat hun politieke broeders en zusters in Aalst, waar de sp.a in het schepencollege zit, tientallen stedelijke werknemers wil afdanken! Dit met dezelfde redenering als ‘onze liberalen’ hier: "te duur".

Groen!, die in Mechelen ook in de coalitie zit, moet stoppen zich medeplichtig te maken aan deze afbraakpolitiek. Hetzelfde geldt voor de mandatarissen van ACW-signatuur.

Er zal dus meer nodig zijn dan gratuite verklaringen. Er zal een trendbreuk moeten komen met deze afbraakpolitiek. Er zal een grote discussie nodig zijn over de sociale noden in Mechelen en welke sociale politiek men hiervoor wil voeren én vooral door wie?

De politiehervorming, de belastingsvermindering, de verschillende parkings en andere prestigeprojecten, de onvoldoende of laattijdige financiering door de federale overheid, het vrijmaken van de energiemarkt,…Dit alles bij elkaar maakt de financiële situatie van veel steden en gemeenten onhoudbaar. Zich terugtrekken tot de "kerntaken" leidt er toe dat de echte sociale noden zoals huisvesting, tewerkstelling, zich goed voelen in de stad, meer en meer in de verdrukking komen.

De SAP roept dan ook alle sociale organisaties en verontruste burgers op om gezamenlijk een sociaal noodplan op te stellen en hiervoor te mobiliseren. Het neoliberale tij moet in 2006 gekeerd worden. De sociale noden eerst!

Namens de SAP-Mechelen

Bruno De Wit, Toekomststraat 54, 2812 Muizen, 015/432489, This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

Naar boven