Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

No taxation without representation! PDF Print Email
Geschreven door Ann Verbruggen op donderdag, 19 december 2002
Als we de officiële standpunten van de Belgische partijen even doornemen, lijkt een meerderheid duidelijk gewonnen voor het migrantenstemrecht. En toch komt het er niet. Dat laatste heeft de VLD afgelopen weekend nog maar eens herhaald. Deze patsstelling toont twee dingen aan: de VLD deelt de lakens uit in de paars-groene regering, SP.A en Agalev lopen als hondjes achter de liberalen aan. En twee: de invloed van het Vlaams Blok blijft, ondanks het cordon sanitair, huizenhoog.

Nadat nog maar eens duidelijk werd dat heel wat landgenoten van buitenlandse origine hier stevig gediscrimineerd worden, wordt de schuld eens te meer bij henzelf gelegd. Blaming the victim, zo wordt dat wel eens genoemd. De torenhoge allochtone werkloosheid, de slechts toestand van het onderwijs, de moeilijkheid om in aanmerking te komen voor goede jobs... het zijn allemaal feiten, die cijfermatig werden aangetoond in een hele reeks studies.

Wanneer de politici beweren dat het "integratieproject" mislukte, zou je dus verwachten dat ze op zijn minst heel even hun beleid van de afgelopen jaren zouden in vraag stellen. Hoe komt het dat er geen oplossingen werden gevonden voor deze problemen? Heeft de neoliberale politiek de samenklevingsproblemen niet aangewakkerd?

Onze heren politici hebben echter een leukere redenering gevonden. Het zijn, zo luidt het, de migranten zelf die hierin de schuld dragen. Hoezo dan? Wel, zoals Robert Voorhamme (SP.A) stelde, "hun cultuur staat integratie in de weg". Wat is dan eigenlijk de conclusie? Ofwel moeten ze assimileren, ofwel blijven ze problemen veroorzaken... Een standpunt dat erg veel gelijkt op dat van een bepaalde andere partij...

Ook de enorme bokkensprongen die er gemaakt werden na de moord in Borgerhout, wijst op een diepgeworteld racisme bij onze politieke kaste. Grondboodschap blijft in feite dat er hier autochtonen en "gasten" zijn, en die laatste moeten zich zonder pardon aanpassen aan hun gastheren, zonier mogen we hen de nationaliteit terug afpakken of hen in de gevangenis steken. En als dat laatste wettelijk niet zou lukken passen we wel eventjes de wet aan.

Sinds begin jaren 90 zijn er een hele reeks massabetogingen geweest voor het stemrecht voor migranten. Het gaat hier om een elementair recht, een bijzonder goedkope maatregel, die ongetwijfeld gepaard moet gaan met een boel andere maatregelen. Vandaag is het dus populair om te beweren dat het de VLD is, die dit stemrecht blokkeert. Nochtans volstaat sinds enkele jaren een simpele parlementaire meerderheid om het goed te keuren.

De vraag dringt zich dan ook op wie dit stemrecht precies tegenhoudt. Eén partij die hooguit 15% van de Belgen vertegenwoordigt. Of de andere partijen die zich door deze partij de mond laten snoeren, ook al beschikken ze samen over een meerderheid?

Naar boven