Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Perscommuniqué: Olivier Besancenot, kandidaat van de LCR, zusterpartij van de Belgische SAP, haalt 4,3%! PDF Print Email
Geschreven door SAP op maandag, 22 april 2002

De Franse presidentsverkiezingen van gisteren zijn uitgedraaid op een zware afstraffing van de centrum linkse regering. De regering Jospin voerde braafjes de Europese neoliberale politiek uit, die de sociale ongelijkheid tijdens de jongste jaren nog deed toenemen. De vele niet ingeloste beloftes en de neoliberale afbraakpolitiek bezorgden de regeringspartijen gisteren een enorme pandoering en leidden tot de dramatische overwinning van rechts.

De Socialistische Arbeiderspartij (SAP) verheugt zich wel over de goede uitslagen van de antikapitalistische partijen in Frankrijk. Arlette Laguiller van Lutte Ouvrière behaalt 5,75 procent, Olivier Besancenot, kandidaat van onze zusterorganisatie Ligue Communiste Révolutionnaire, wist 4,32 procent van de stemmen in de wacht te slepen. Beide 'trotskistische' organisaties steken voor het eerst de Franse communisten van de PCF, die mede deeluitmaakten van de regering Jospin, voorbij. 

Deze uitslagen tonen een enorme politieke polarisering. 17 procent van de kiezers geeft zijn stem aan een notoire fascist, een man de holocaust omschreef als "een voetnoot in de geschiedenis". Maar tegelijkertijd stemmen méér dan 10 procent van de kiezers voor partijen met een klaar en duidelijk antikapitalistisch programma en die een duidelijke linkse koerswijziging voor de Republiek bepleiten. 

Dit biedt percpectieven. Radicaal links heeft nu de troeven in handen om, mits de juiste keuzes, uit te groeien tot een belangrijke politieke factor in het land. Vandaag moet echter de strijd tegen rechts en fascistisch-rechts de hoogste prioriteit krijgen. Olivier Besancenot heeft nog geen expliciete stemoproep voor de tweede ronde gelanceerd. Wel stelde hij dat er een 'derde sociale ronde' moet komen, een mobilisatiedag van straatacties gericht tegen extreem-rechts en de rechtse politiek van Chirac die het bedje spreidt voor extreem-rechts. Fundamenteel kan de strijd tegen extreem-rechts enkel maar gewonnen worden door een aanhoudende mobilisatie op straat tegen de neoliberale afbraakpolitiek.  

Olivier Besancenot is een 27-jarige postbode, wiens campagne in het teken stond van de beweging tegen de kapitalistische globalisering, de strijd van nieuwe generaties werknemers tegen de toenemende stress, de flexibilisering, de precarisering. Daarenboven bepleitte Besancenot een antikapitalistische koers en radicale vormen van democratie (naar het voorbeeld van de participatieve democratie in Porto Alegre). 

De SAP is ervan overtuigd dat deze doorbraak ook gevolgen heeft voor de rest van Europa. De belangrijke scores van radicaal links in Frankrijk, in een context van toenemende radicalisering tegen de huidige globalisering, geven moed om ook in België te bouwen aan een antikapitalistische politieke formatie. Dat doet de SAP. 

Socialistische Arbeiderspartij (SAP), Plantinstraat 29, 1070 Brussel, Tel: 02/523.40.23 - 0486/69.69.27

Naar boven