Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

De DSP en de ‘Socialist Alliance’ in Australië PDF Print Email
Geschreven door SAP-web op donderdag, 26 september 2002
De belangrijkste radicaal linkse partij van Australië, de Democratic Socialist Party (DSP), voormalig lid van de Vierde Internationale, trekt de kaart van de antikapitalistische politieke herschikking. In Australië ontstond er recentelijk een Socialistische Alliantie, een verkiezingsinitiatief dat verschillende radicaal linkse stromingen samenbracht. Naast de DSP zelf, die de grootste component vormt, nemen bijvoorbeeld ook de groep van de Vierde Internationale als de stroming van de Engelse SWP deel aan het initiatief.

De DSP maakt nu haar voornemen bekend om de Socialistische Alliantie om te vormen tot een echte partij en om zichzelf als autonome partij op te doeken en als tendens verder te werken binnen de Alliantie.

Dit is zonder meer opmerkelijk en betekent een volgend land waarbinnen het proces van antikapitalistische herschikking in een stroomversnelling terecht kan komen. De DSP-leiding kondigt aan dat de organisatie een congres zal houden in december waarop de leden van de DSP de knoop zullen doorhakken. In een recent nummer van het DSP-tijdschrift Green Left Weekly wordt dit standpunt echter publiek verdedigd.

De Socialistische Alliantie telt inmiddels méér dan 2000 leden. Bij de jongste verkiezingen behaalde de lijst 1,4 procent van de stemmen. Geen daverend succes, maar toch een goede start, zo wordt algemeen beweerd. Heel wat syndicalisten en werknemers kijken in de richting van de SA in de hoop er een nieuwe politieke thuis te vinden. Hiervoor dient er nog heel wat energie in de SA gestoken te worden.

Interessant is dat de DSP zich voor haar keuze ook baseert op een aantal Europese ervaringen. Uiteraard verwijst de partij naar de ervaring van de Socialist Alliance in Engeland. Nog hoger loopt ze op met de resultaten van de Scottish Socialist Party, een partij die inmiddels 8 procent van de Schotten vertegenwoordigt. Ook het Links Blok in Portugal en de goede resultaten van de LCR en LO in Frankrijk worden aangehaald.

DSP wil nu een aantal eigen initiatieven afbouwen ten voordele van de SA. Zo valt op dat de SA bijvoorbeeld geen eigen blad heeft. Er moet gewerkt worden aan een eigen dynamiek voor de SA, nu is het nog teveel een verzameling van militanten van verschillende stromingen. Echte éénmaking dus, waarna de DSP wil verderwerken binnen de SA onder de naam Democratic Socialist Tendency. Rood houdt je op de hoogte.

Naar boven