Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

David Dessers (animator van de Klimaatoproep): "Eenheid in verscheidenheid tegen klimaatverandering" PDF Print Email
Geschreven door SAP-web op woensdag, 05 december 2007
Op zaterdag 8 december vindt in Brussel de eerste nationale optocht voor klimaat en sociale rechtvaardigheid plaats. Het is de bedoeling om duizenden mensen op de been te brengen voor een drastische maar sociale en solidaire aanpak van het klimaatprobleem. De optocht is er gekomen op initiatief van de Klimaatoproep (www.klimaatoproep.be), een oproep die reeds ondertekend werd door een duizendtal personen. Inmiddels ontstond er een samenwerkingsverband tussen die Klimaatoproep en de Klimaatcoalitie, een middenveldalliantie waarbij ondermeer de vakbonden en de grote milieuorganisaties betrokken zijn. David Dessers is de animator van de Klimaatoproep. Hij geeft een woordje uitleg.

David Dessers: Van 3 tot 14 december vindt op Bali (Indonesië) de volgende VN-klimaattop plaats. Deze bijeenkomst staat in het teken van de concrete uitwerking van een post-Kyoto akkoord. De beslissingen die daar genomen worden zijn dus essentieel voor de toekomst van onze planeet. Daarom roept een wereldwijde coalitie op om overal in de wereld straatacties voor het klimaat te organiseren op zaterdag 8 december. Uiteraard vonden we dat ook in ons land zo’n actie moest plaatsvinden. Daartoe lanceerden we de oproep ‘Klimaat en sociale rechtvaardigheid’. Die oproep spitst zich toe op twee essentiële punten: 1) wij willen een echte manifestatie organiseren door de straten van de hoofdstad en 2) wij willen een sociale aanpak van het klimaatprobleem.

Jullie leggen inderdaad expliciet de link tussen klimaat en sociale rechtvaardigheid, waarom?

David Dessers: Daar zijn eigenlijk vele redenen voor. Ten eerste merken we dat nogal wat proffen en politici met ronduit asociale oplossingen voor de dag komen. Sommigen vinden dat er algemene prijsstijgingen moeten komen, op het vlak van energie en transport bijvoorbeeld. Het spreekt voor zich dat dit enorme problemen zal geven voor die mensen die vandaag reeds moeite hebben om de touwtjes aan elkaar te knopen. Anderen pleiten dan weer voor lastenverschuivingen, die in de praktijk een aanval op onze sociale herverdeling inhouden. Ze vinden bijvoorbeeld dat er allerhande nieuwe consumententaksen moeten komen en dat de bedrijven dan in ruil loonlastenverlagingen moeten bekomen. Dat is voor ons de wereld een beetje op zijn kop zetten. Redenen genoeg dus om alert te blijven.

Voorts is er het probleem van de landen in het Zuiden. Die landen zullen de ergste gevolgen van de klimaatverandering ondervinden, terwijl ze net het minst bijgedragen hebben tot het probleem. Dat is op zich al onrechtvaardig. Maar als je de regeringen van de rijkste landen nu laat doen, gaan ze natuurlijk eerst hun eigen steden en kusten beschermen en verstevigen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom vragen wij niet enkel een sociale maar ook een internationaal solidaire aanpak van het klimaatprobleem. De geïndustrialiseerde landen moeten de zwaarste inspanningen leveren en hun CO2-uitstoot terugschroeven met tachtig procent tegen 2050. En natuurlijk zal de strijd tegen klimaatverandering een prijskaartje hebben. Maar we vinden niet dat de gewone werkende mensen, laat staan de werklozen en uitgeslotenen of de bevolkingen uit het Zuiden hiervoor moeten opdraaien.

Wat staat er te gebeuren op zaterdag 8 december?

David Dessers: Eerst is er de nationale optocht, het moet een ludieke én politieke optocht worden. We verzamelen om 14.30u. aan het Brusselse Zuidstation. Eenheid in verscheidenheid moet het motto van de betoging zijn. We hopen dat zoveel mogelijk mensen, organisaties, bewegingen meestappen, een leuke groep vormen en hun bekommernissen en eisen kenbaar maken. De optocht wordt gevolgd door een standenmarkt en een groots opgezet klimaatconcert. Dat concert wordt door de muzikanten zelf georganiseerd. Met de combinatie van een betoging én een concert hopen we een brede groep mensen naar Brussel te kunnen krijgen.

Dit is een campagnewebsite van de SAP. Jij bent zelf ook actief bij de SAP?

David Dessers: Inderdaad. Eigenlijk is alles gestart met het nadenken over de SAP-campagne ‘Verander de wereld, niet het klimaat’. We wilden een duidelijke politieke en antikapitalistische campagne tegen klimaatverandering op poten zetten. De SAP is nu volop bezig met die campagne. Maar tegelijkertijd hadden we het gevoel dat er nood was een nog bredere klimaatcampagne, die ook effectief in staat kan zijn om een betekenisvolle beweging rond het klimaat tot stand te brengen. Zo ontstond de idee voor de Klimaatoproep. We hebben dan steun gezocht bij de linkse en progressieve sociale bewegingen, als Attac, Friends of the Earth, Vrede of Masereelfonds... Dat alles leidde ertoe dat we op 15 mei met 23 vertegenwoordigers van sociale bewegingen, academici en syndicalisten de klimaatoproep konden lanceren. En tot nu toe loopt dus alles prima.

Naar boven