Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Internationaal jongerenkamp in Girona (Barcelona) van 25 juli tot 2 augustus 2008 PDF Print Email
Geschreven door SAP op dinsdag, 01 juli 2008

Van 26 juli tot 1 augustus vindt het 25ste internationaal jongerenkamp plaats dat de SAP en zijn zusterorganisaties opzetten. Dit keer onder de zuiderse Catalaanse zon! De voorbereidingen lopen op volle toeren. Onze Catalaanse vrienden zochten een mooi kampterrein uit, met zwembad en veel bomen, in een rustige buurt te midden van de natuur. Vanuit heel Europa worden bussen ingelegd. Het ziet er naar uit dat er nogal wat volk zal afkomen, hopelijk een pak meer dan de 500 die nu elk jaar deelnemen. Onder andere uit Italië, Spanje en Frankrijk komen grote delegaties.

Ook in België wordt volop gemobiliseerd. Iedereen van 15 tot 30 met interesse of met het hart ter linkerzijde is welkom! Op allerlei plaatsen waar jonge mensen (scholieren, studenten, jonge werkenden) bijeenkomen, voeren we promotie voor het kamp. Het afgelopen weekend voerden we bijvoorbeeld campagne met een infostand op de wereldmarkt van het festival Mano Mundo.

Ondertussen is het programma volledig. Je vindt het hierbij, voorlopig nog enkel in het Engels. Het is bewust niet overladen. ’s Morgens beginnen we met een plenair forum en een hele reeks workshops. In de namiddag zijn er enkele permanente workshops, en zijn er bijeenkomsten van de vrouwen- en holebiwerking op het kamp, maar is er vooral veel tijd voor ontspanning en siesta. In de late namiddag volgen dan een vormingen en delegatiebijeenkomsten, om ’s avonds te eindigen aan de bar of de dagelijkse fuif. Allerlei thema’s hebben hun plaats in het kampprogramma, maar alle hebben ze min of meer te maken met een fundamentele vraag: hoe kunnen wij deze maatschappij veranderen in feministische, democratische en ecosocialistische zin? We hebben absoluut niet alle antwoorden op deze vraag, het kamp is voor ons een plaats om dit debat te voeren en nieuwe ideeën op te doen.

Om je nog meer zin te doen krijgen, maakten enkele mensen een powerpoint met alle info over het kamp en de kampplaats die je hier vindt:

SlideShare |

Klik telkens op 'volgende' om de hele reportage te zien. We gebruiken deze reportage op de verschillende info-avonden die we organiseerden.

De Franse delegatie maakte zelfs een promotiefilmpje! Zie:

Schrijf je nu in en reserveer je plaatsje op de bus naar Catalonië! Twijfel je nog? Contacteer ons gerust met je vragen ( This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it ), of schrijf je in op de nieuwsbrief over het kamp. Daarin sturen we alle bijkomende info naargelang het kamp nadert. Het programma vind je hier

Another world is possible!

Van 26 juli tot 2 augustus 2008

Vlakbij de Spaanse stad Girona (Catalonië)

Vind jij ook dat de wereld vierkant draait? De welvaart is oneerlijk verdeeld: de 400 rijkste mensen ter wereld bezitten samen evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. De klimaatverandering vraagt dringende en radicale ingrepen: de grote oliebedrijven boeken woekerwinsten, terwijl de watertoevoer van miljoenen mensen bedreigd wordt… Het Vlaams Belang maar ook andere partijen voeren een hetze tegen migranten en vluchtelingen en tegen de Islam... Onze muziek wordt gekaapt door grote multinationals als Clear Chanel, die ervoor gezorgd hebben dat tickets voor concerten peperduur zijn geworden... Onze universiteiten moeten steeds meer de concurrentie met andere aangaan en bepaalde opleidingen worden gewoonweg onbetaalbaar...

Het kan ook anders!

Die andere wereld leer je kennen op het internationaal jongerenkamp in Girona. Een wereld van jonge Italiaanse vrouwen die mee een massale betoging tegen seksistisch geweld op poten zetten in Rome. Een wereld van Franse milieuactivisten die acties voeren op en rond velden met genetisch gemanipuleerde gewassen. Een wereld van vluchtelingen die in heel Europa uit de anonimiteit treden, kerken bezetten en soms ook papieren in de wacht kunnen slepen. Een wereld van anti-oorlogsactivisten die binnendringen in militaire basissen om te protesteren tegen de oorlog in Irak. Een wereld van progressieve regeringen in Latijns-Amerika die multinationals aan de deur zetten en de opbrengst van hun natuurlijke rijkdommen eerlijk willen verdelen onder de bevolking.Een andere wereld is dus zeker mogelijk!


Extra info:

Praktisch

Waar: Sant Firriol, Besalù, op 35 km van Girona en 135 km van Barcelona

Wanneer: Zaterdag 26 juli t.e.m. vrijdagavond 1 augustus

Wakosta?

Het kamp kost all-in 275 euro. Daarin zit de busreis inbegrepen, het verblijf, alle maaltijden, de activiteiten. Financiële problemen? Laat ons iets weten en we zoeken samen een oplossing. Voor een drankje tussendoor en ‘s avonds heb je nog wel wat zakgeld nodig. Op het kamp zelf geldt er een eigen munteenheid. De koers ervan houdt rekening met de verschillen in levensstandaard, een Pool betaalt minder voor zijn drankje dan een Zweed bijvoorbeeld. Je kan wisselen in een ‘bank’, die elke dag open is. Deze regeling is berekend volgens de objectieve levensstandaard. We proberen in elk geval de kampprijzen zo democratisch mogelijk te houden.

Autonome holebi- en vrouwenruimte

De holebi-ruimte staat open voor iedereen op het kamp. De bedoeling ervan is om allerlei activiteiten rond LGTBQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Trangender, Queer) op touw te zetten. Dit zijn kwesties die iedereen aanbelangen! Wat is seksuele identiteit? Vanwaar komen de strikte onderscheiden tussen homo- en heteroseksualiteit? Op welke manier gaat de huidige maatschappij met LGTBQ om? Zowel praktische als meer inhoudelijke workshops hierover staan op het programma. Elk jaar is de holebifuif op het kamp een echt hoogtepunt.

Op het kamp is er ook een ruimte met specifieke activiteiten voor en door vrouwen. Het is een plaats waar gediscussieerd wordt over de achterstelling en onderdrukking van vrouwen vandaag. Seksisme blijkt nog altijd een realiteit: van seksuele uitbuiting tot de loonkloof! In de vrouwenruimte vinden workshops plaats over subtiele machtstechnieken die dagelijks over vrouwen worden uitgeoefend, over de vrouwenbeweging vandaag, over de actuele theoretische debatten van het feminisme. Er zijn ook gemeenschappelijke activiteiten voorzien met de holebi-werking op het kamp. De vrouwenruimte is niet gemengd, maar er worden uiteraard een heleboel feministische activiteiten gepland die wel toegankelijk zijn voor iedereen.

Veiligheid en medische zorgen gegarandeerd

Er is op het kamp 24 uur op 24 een arts of verpleger aanwezig. Zij staan altijd klaar in geval van ziekte of een accidentje. Er is ook een security-systeem op het kamp. 24 uur op 24 is er een ploeg present die een oogje in het zeil houdt. Het zijn de jongeren zelf die dit doen. De delegaties moeten beurt om beurt mensen leveren om deze security-ploegen te versterken. Op die manier wordt erop gelet dat buitenstaanders niet zomaar het kamp kunnen bereiken. Vergeet niet dat we met een 500-tal deelnemers zullen zijn. Dat is al een klein dorpje.

Vertaling voorzien, altijd en overal

De voertalen op het kamp zijn Engels en Frans. Heb je geen talenknobbel? Niet getreurd, er wordt altijd en overal simultaanvertaling voorzien. Tijdens de grote meetings en tijdens de fora ontvangen alle deelnemers een hoofdtelefoontje waarmee ze kunnen afstemmen op hun eigen moedertaal. Tijdens de workshops zorgen we ervoor dat er steeds iemand aanwezig is die voor vertaling kan zorgen. Op die manier hoef je niets te missen en kan je rustig in discussie treden met een Pool of een Portugees.


Inschrijven? Nog verdere vragen?

Contacteer ons op This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it of 0498/40.22.59 of 02/523.40.23


Enkele foto's van het kamp in 2007 in Zuid-Frankrijk:

Naar boven