Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Politie-intimidaties tegen de deelnemers aan het Internationale Jongerenkamp PDF Print Email
Geschreven door Espacio Alternativo op vrijdag, 08 augustus 2008
Vrijdag 1 augustus eindigde het 25e Internationaal Jongerenkamp van de 4e Internationale in Catalonië. Kort na het vertrek, of bij de grensovergangen, werden alle buitenlandse bussen gecontroleerd door de politie in wat duidelijk een gecoördineerde actie was. Ook de deelnemers op de Belgisch-Deense bus werden door de Guardia Civil aan een grondige paspoortcontrole onderworpen. Onze kameraden van de Spaanse Staat protesteerden onmiddellijk met een persbericht, dat we hier publiceren.
Persbericht van Espacio Alternativo

Vrijdag 1 augustus rond middernacht eindigde het succesvolle 25e Internationale Jongerenkamp van de  Vierde Internationale. Meer dan 600 jongeren uit gans Europa namen aan het kamp deel. Na de slotmeeting begonnen de autobussen van de verschillende delegaties te vertrekken richting Portugal, Frankrijk, Italië, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Madrid, Andalusië, …

Niet ver van de plaats waar het kamp doorging werd een bus met jongeren uit Portugal en de Spaanse Staat gestopt voor een controle door de Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra. De Mossos traden binnen in de bus en eisten dat alle passagiers de handen boven hun hoofd hielden. Vervolgens vroegen ze de documenten van alle passagiers. Degenen die hun papieren niet onmiddellijk bij de hand hadden moesten afstappen en hun bagage openen. De paspoorten werden meegenomen en pas na verloop van tijd teruggegeven, nadat alle persoonsgegevens waren genoteerd. Een van de jongeren werd van de bus gehaald waarna een volledige doorzoeking volgde van zijn spullen. Ook werd zijn adressenboekje meegenomen en alle gegevens hierin gekopieerd. Een jongere die tijdens de controle een oproep op zijn gsm kreeg werd eveneens verplicht af te stappen tijdens de controle.

Kort daarop werden drie autobussen, twee Franse en een Italiaanse, gestopt aan de Franse grens voor een controle door de Guardia Civil. Deze eiste de paspoorten van alle passagiers en noteerde alle namen en persoonsgegevens.

Wij beschouwen de acties van de Mossos en de Guardia Civil als een duidelijk voorbeeld van de criminalisering van de sociale bewegingen en antikapitalistisch links. Er wordt geprobeerd jonge actieve mensen te intimideren. De actie van de Mossos is opnieuw een voorbeeld van de politiek van de “Raad voor Binnenlandse zaken” van de Generalitat (regering van de Catalaanse regio), geleid door Joan Saura, die reeds verschillende daden van repressie en criminalisering van de sociale bewegingen op zijn conto heeft, ten dienste van de patronale belangen en het grootkapitaal. De linkerzijde die deel uitmaakt van de nationale regering en Catalaanse driepartijenregering zijn eens te meer medeplichtig.

Het 25e revolutionaire jongerenkamp was opnieuw een succes in termen van deelname en inhoud. Het speelde een nuttige rol in het aanbrengen van ideeën voor de strijd tegen het geglobaliseerde kapitalisme, in het creëren van nieuwe energie en inzet van honderden jongeren uit heel Europa die opkomen voor een andere wereld. Noch de Mossos de Esquadra noch de Guardia Civil zullen die drang naar sociale rechtvaardigheid en vrijheid van de kampdeelnemers kunnen stoppen. Zij zullen zich blijven inzetten “om de wereld van onderuit te doen veranderen”.

Na het Jongerenkamp zetten we de strijd voort, met nieuwe krachten en met meer inzet dan ooit!

Neen aan de criminalisering van de sociale bewegingen!

Repressie of politiecontroles zullen ons nooit doen stoppen!
foto: Planeta Roig

Naar boven