Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Neem deze zomer deel aan het Klimaatactiekamp! PDF Print Email
Geschreven door David Dessers op donderdag, 18 juni 2009

Van 3 tot 9 augustus vindt in de buurt van Antwerpen, op de Belgisch-Nederlandse grens, een klimaatactiekamp plaats. Het kamp wordt georganiseerd door een collectief van activisten uit Nederland en België. De militanten van de SAP zijn heel erg actief in de voorbereiding van het kamp en we ondersteunen dit initiatief dan ook ten volle. De politieke boodschap is immers glashelder: de klimaatcrisis is één van de symptomen van een falend kapitalistisch systeem, en de meest dringende en urgente crisis die een drastische koerswijziging van onze maatschappij noodzakelijk maakt.

 

Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid organiseert tijdens het weekend van 10, 11 en 12 juli reeds voor de tweede keer de ‘Camping du bonheur’ in Maubray, bij Doornik. Het gaat om een kleinschalige actiekamping die twee doelstellingen  nastreeft. Ten eerste willen de activisten van Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid er in een gemoedelijke sfeer met elkaar en enkele genodigden debatteren en nadenken over hoe we verder een strijdbare beweging tegen klimaatverandering kunnen opbouwen in ons land. Ten tweede wordt er ook geprotesteerd tegen de aanleg van een groot artificieel skicentrum in een natuurgebied in de buurt. De ‘Camping du bonheur’ is zeker en vast een bezoekje waard. Alle praktische info vind je op: www.climatetjusticesociale.be.

 

 

Climate Action Now!

 

Van 3 tot 9 augustus wordt er dan een grootser opgezet Belgisch-Nederlands klimaatkamp georganiseerd ten noorden van Antwerpen. In Groot-Brittannië en Duitsland vonden de afgelopen jaren al dergelijke kampen plaats, met honderden tot zelfs duizenden deelnemers. Deze zomer vinden in een hele reeks landen klimaatkampen plaats, o.a. ook in Frankrijk, Denemarken, Schotland, Wales, Ierland, UK, Australië. Alle info over het Belgisch-Nederlandse kamp vind je op www.klimaatactiekamp.org. Op die site vind je ondermeer een uitgebreid weekprogramma. Dat oogt alvast indrukwekkend, met tientallen workshops rond de Lange Wapper, Electrabel, ecologische schuld, alternatieve energie, ecosocialisme, ecologie en anarchisme, vakbondswerk in de Antwerpse haven en noem maar op. Ook kinderen blijken meer dan welkom op het kamp. Er wordt een speciale kinderruimte voorzien, met permanente animatie.

 

Het kamp wordt georganiseerd door een collectief van activisten van uiteenlopende pluimage uit België en Nederland: andersglobalisten, milieu-activisten, anarchisten, socialisten etc. Het kamp wordt ondersteund door een heleboel organisaties en bewegingen, zoals Voor Moeder Aarde, JNM, Down To Earth, Masereelfonds, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, SAP, Groenfront!, Wise, Eyfa… Toch is het niet de bedoeling om puur en alleen workshops te volgen en ervaringen uit te wisselen. Een klimaatactiekamp kan natuurlijk niet zonder actie! Zo staat vrijdag 7 augustus bijvoorbeeld aangekondigd als een actiedag. Wat er dan precies zal gebeuren, wordt om evidente redenen niet publiek aangekondigd. Het klimaatactiekamp zal ook een actie van Ademloos tegen de bouw van de Lange Wapperbrug mee ondersteunen.

 

Allen daarheen!

 

Over de beweegredenen van de organisatoren lezen we volgende passage op de site van het kamp: “Geinspireerd door de Engelse Climate Camps, en ontevreden met de manier waarop de klimaatstrijd tot nu toe gevoerd wordt in dit deel van de wereld, gaan we een soortgelijk actiekamp organiseren. We willen het anders aanpakken dan gewoonlijk in de Lage Landen. We organiseren het kamp klimaatneutraal en horizontaal en combineren dit met directe actie. We hanteren wellicht een andere politieke boodschap: de klimaatcrisis is een van de symptomen van een falend kapitalistisch systeem, en de meest dringende en urgente crisis die een drastische koerswijziging van onze maatschappij noodzakelijk maakt.”

 

Het gaat dus om een klaar en duidelijk antikapitalistisch kamp met een sterke focus op actie. Daarom ondersteunt de SAP dit klimaatactiekamp ten volle. Het is trouwens ook een uitgelezen moment om het te hebben over de mobilisatie naar Kopenhagen, waar er in december 2009 een nieuw internationaal klimaatverdrag moet afgesloten worden. Precies tien jaar na Seattle blazen de Europese sociale bewegingen er verzamelen voor een week vol acties en manifestaties. De SAP roept iedereen op om deze zomer een weekje vakantie in eigen land in te lassen en deel te nemen aan het Klimaatactiekamp. Inschrijven kan via www.klimaatactiekamp.org.

   

Naar boven