Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

David Dessers en M. Lievens schrijven boek over tien jaar andersglobalisme PDF Print Email
Geschreven door SAP-web op zondag, 27 september 2009
Onze kameraden David Dessers en M. Lievens stellen op zondag 4 oktober tijdens Het Andere Boek hun kersverse boek ‘Gebroken Vitrines. De andersglobalisten tien jaar na Seattle” voor. Het boek blikt terug op tien jaar van sociaal verzet, van Seattle in 1999 tot Kopenhagen in 2009. Het gaat dieper in op een aantal cruciale debatten in de beweging en gaat op zoek naar antwoorden op de financieel-economische crisis van vandaag. Het boek wordt afgerond met een hoofdstuk over en een pleidooi voor het ecosocialisme van de 21ste eeuw.
30 november 1999. In de Amerikaanse stad Seattle bezetten duizenden activisten de kruispunten rond het congrescentrum waar de Wereld Handelsorganisatie verzamelen blaast. Niemand raakt erdoor en de top kan niet van start gaan zoals voorzien. In de straten van Seattle smelten acties van jongeren, milieu-activisten, Noord-Zuidngo's en vakbonden samen. Pepperspray en traangas van de politie drijven de uiteenlopende sociale bewegingen in elkaars armen. Samen maken ze een vuist tegen de neoliberale globalisering en voor de opbouw van een mondiale tegenmacht. De media verzinnen voor hen een naam: de antiglobalisten.

De top van Seattle wordt een flop. David dwingt Goliath voor even op de knieën. Dat biedt hoop en inspiratie aan talloze sociale bewegingen en linkse activisten wereldwijd. De 'antiglobalisten' herdopen zichzelf tot 'andersglobalisten' en vanaf 2001 treffen ze elkaar ook jaarlijks tijdens het Wereld Sociaal Forum, een broedplaats voor nieuwe allianties en acties. Tot op vandaag laten de andersglobalisten met de regelmaat van de klok van zich horen.
 
Maar heeft deze beweging ook iets bereikt? Heel wat mensen denken al snel aan gebroken vitrines of brandende auto's als ze horen spreken over andersglobalisten. In het boek 'Gebroken vitrines' blikken de Belgische activisten David Dessers en Matthias Lievens terug op tien jaar van sociaal verzet en richten ze de blik op de toekomst. Tien jaar geleden stond het neoliberale huis nog stevig overeind. De andersglobalisten slaagden erin om de vitrines van dat huis aan diggelen te slaan en het marktfundamentalisme in vraag te stellen. Met de huidige financiële crisis wankelt dat neoliberale huis méér dan ooit, omdat het helemaal niet over sterke funderingen bleek te beschikken. De andersglobalisten staan dan ook voor duidelijke keuzes: kunnen ze mee de architecten worden van een heel nieuw en toekomstgericht huis, gebaseerd op sociale, radicaal-democratische en duurzame fundamenten?

David Dessers (1973) was van bij de start actief in de andersglobaliseringsbeweging. Hij coördineerde een tijdlang het Belgisch Sociaal Forum en werkt nog steeds in de ngo-sector. Vandaag is hij ondermeer actief in de beweging 'Klimaat en sociale rechtvaardigheid'. Eerder schreef hij mee aan 'Ya Basta, Globalisering van onderop'.

Matthias Lievens (1980) werd politiek actief ten tijde van Seattle en nam deel aan tal van andersglobalistische acties en evenementen. Hij schreef een doctoraat in de politieke filosofie en publiceerde in 2005 'Het Neoliberaal Bedrog.'

“Gebroken Vitrines. De andersglobalisten tien jaar na Seattle” verschijnt in september 2009 bij uitgeverij Academia Press.

Het boek wordt voorgesteld op zondag 4 oktober om 14u tijdens Het Andere Boek, Zuiderpershuis, Antwerpen (www.hetandereboek.com) en op woensdag 7 oktober om 20u in Leuven in de lokalen van het ACW, Bondgenotenlaan 131, 3000 Leuven.

Naar boven