Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Brugpensioen in gevaar in gezondheidssector! PDF Print Email
Geschreven door Bert Inwoud op woensdag, 19 mei 2010

12 mei was het de internationale ‘Dag van de verpleegkundigen’. Op die dag worden de verpleegkundigen vergast op allerlei gadgets en , letterlijk, kilo’s karamellen. We kunnen dus letterlijk spreken van zoethoudertjes van de directies om één dag per jaar enkele schouderklopjes uit te delen. Op de site van Zorgnet Vlaanderen werd zo waar met bloemen gegooid naar de verpleegkundigen: “duizendmaal bedankt”. Maar niemand had in de gaten dat er nog een bloempot aan zat!

Want op maandag 10 mei heeft ditzelfde Zorgnet Vlaanderen in het Nationaal Paritair Comité 330 (de gezondheidssectoren) doodleuk meegedeeld dat zij de bestaande CAO ivm brugpensioen op 58 jaar niet langer meer wenst te verlengen. Dus naar de buitenwereld toe houden zij een vriendelijk gezicht op, maar steken twee dagen voor de dag van de verpleegkundigen deze mensen wel een mes in de drug. Wat een hypocrisie! Zorgnet Vlaanderen- het vroegere Caritas- is niet van de minste in de sector. Zij verenigen zo’n 500 zorgvoorzieningen met ongeveer 85.000 werknemers.

In hun memorandum voor de federale verkiezingen van juni dit jaar aan de politici zeggen zij dat “…Zorgnet Vlaanderen wil zelf zijn verantwoordelijkheid opnemen (in het kader van ernstige institutionele en politieke crisis die de stabiliteit van het beleid en zelfs van het land bedreigt) en is bereid om met alle belanghebbenden te overleggen over de prioriteiten om samen de juiste beleidskeuzes te maken…” ‘Roeien met strakke riemen, Zorgnet Vlaanderen, Memorandum voor federale verkiezingen 2010’

Op dit moment kunnen werknemers in de gezondheidssector nog op 58 jaar met brugpensioen omdat zij ‘zware arbeid’ verrichten (shiften, nachten, onderbroken diensten).

Met het generatiepact van 23 december 2005 is de aanval ingezet op o.a. het brugpensioen om alzo de mensen ‘tot hun 65 jaar aan het werk te houden’. De voorstellen van Zorgnet Vlaanderen om het brugpensioen niet meer te verlengen, of toch maximum tot eind 2011 volgens onze informatie, ligt in het verlengde van wat vastgelegd is in het generatiepact. Vele gezondheidswerkers zagen al sinds het pact de bui al hangen. Zij vreesden dat onder het mom van ‘langer werken’ het brugpensioen zou worden afgeschaft. Voor velen onder hen is brugpensioen een welkome eindeloopbaan, na zich vele jaren te hebben afgesloofd met te weinig volk en te weinig vergoeding. Omdat er uitzicht was om vroeger te stoppen met werken blijft een aanzienlijk deel van de werknemers in de sector in moeilijke omstandigheden werken. De kans bestaat dat velen de sector dan maar verlaten en zo de tekorten nog zullen doen toenemen.

En als de werkgevers dan willen praten over de ‘eindeloopbaanproblematiek’ in zijn geheel houden vele gezondheidswerkers hun hart vast dat men ook begint te palaveren over de arbeidsduurverminderingsdagen, waar men vanaf 45 jaar recht op heeft en dit zonder loonverlies!

Op 8 juni komen de mensen van de gezondheidssectoren op straat om de politici onder druk te zetten om eens serieus te beginnen onderhandelen over hun eisenbundel voor een nieuwe CAO 2010-2015. De verklaringen van de werkgevers over het brugpensioen zal als een rode lap op een stier werken. Het verbaast ons wel dat de vakbonden in het Nationaal Paritair Comité niet zelf aan de alarmbel gaan hangen. Het bericht over dit feit is via een blog ter ore gekomen. Of zou het kunnen dat de vakbondsleidingen zelf al op voorhand het brugpensioen als onhoudbaar beschouwen of moeilijk verdedigbaar. De gezondheidswerkers zijn gewaarschuwd.

8 juni, 10u30, Brussel-Noord richting Jubelpark, Allen daar heen!


Naar boven