Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Marxisten en andersglobalisten met de dood bedreigd door Communistische Partij van de Filippijnen PDF Print Email
Geschreven door Jan Verbruggen op vrijdag, 28 januari 2005
In een document van 7 december 2004 somt de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP) een hele lijst van mensen en strekkingen op die ze als contrarevolutionair bestempelt. Onder hen Walden Bello, de directeur van de Aziatische NGO Focus on the Global South, en ook een kameraad van de Filippijnse afdeling van de Vierde Internationale.

Deze sinistere praktijk van de stalinistische CPP gaat terug tot 1992. Vanaf 2003 namen de bedreigingen en moorden door de CPP echter fel toe. Volgens de CPP zelf zijn het enkel ‘criminelen’ (en nooit ideologische opponenten) die aan de ‘revolutionaire justitie’ en de ‘volksrechtbanken’ worden onderworpen. In realiteit bestaan er geen onafhankelijke volksrechtbanken. De beslissingen om iemand op te roepen, te veroordelen en dit oordeel ook uit te voeren, worden genomen door de leiding van de CPP.  

De lijst met ‘contrarevolutionairen’ en ‘klassenvijanden’ omvat alle progressieve Filippijnse politieke organisaties die niet tot het pro-CPP blok behoren. Het gaat onder meer om: Akbayan, Bisig, Alab Katipunan, Alex Boncayano Brigade (ABB) “bloc”, Solidarity of Filipino Workers (BMP), de “oude” communistische partij van de Filippijnen (PKP), Cordillera People’s Liberation Army (CPLA), Institute for Popular Democracy (IPD), Marxist-Leninist Party of the Philippines (MLPP/RHB), Padayon, Pandayan, Popular Democrats (PopDems), Proletarian Democratic Party (PPD), Revolutionary Communist Group (RGK), Revolutionary Workers Party-Mindanao (RPM-M), Revolutionary Workers Party-Philippines (RPM-P/RPA-ABB), Sanlakas, Siglaya, SocDems, Socialist Party of Labour (SPP), Workers Party of the Philippines. 

De lijst verbindt elk van die groepen telkens met hun internationale zusterorganisaties, ofwel sociaal-democraten ofwel Trotskisten. Vaak zijn die links fout of gesimplifieerd. De CPP is nochtans te goed op de hoogte om dat soort vergissingen te begaan. De bedoeling is een globaal complot te insinueren van Filippijnse en internationale ‘contrarevolutionairen’.  

De lijst voegt ook een vijftiental namen toe aan de lijst van organisaties. Het is de eerste keer dat de CPP dit doet. Eén kameraad uit de leiding van de Filippijnse zusterorganisatie van de SAP wordt hierin vernoemd. Onze Filippijnse kameraden vragen dan ook met aandrang internationale solidariteit om deze politiek van de CPP te ontmaskeren.  

De voorzitter van de CPP is Jose Maria Sison. Hij heeft het over Walden Bello als een agent van het Amerikaanse imperialisme. De andersglobaliseringsbeweging wordt afgeschilderd als een front ter ondersteuning van het mondiale kapitalisme. Sison is een graag geziene gast bij de Belgische PvdA. Hij was recent nog te gast op het jongerenkamp van Chenge The World.

Naar boven