Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Alle teksten van het 16e Wereldkongres van de Vierde Internationale nu beschikbaar. PDF Print Email
Geschreven door Vierde Internationale op maandag, 12 juli 2010

Van 22 tot 28 februari 2010 ging aan de Belgische kust het 16e Wereldkongres van de Vierde Internationale door, waarvan de SAP de Belgische afdeling is. De wereldkongressen zijn steeds belangrijke momenten in de geschiedenis van de Vierde Internationale geweest. Afgevaardigden van alle organisaties en stromingen van de Internationale en individuele militanten ontmoeten er elkaar om de recente ontwikkelingen in de wereldsituatie te bespreken, sleutelkwesties van het revolutionair marxistisch programma opnieuw onder de loep te nemen, belangrijke ervaringen in de opbouw van antikapitalistische, revolutionair socialistische partijen uit te wisselen.

Meer dan 200 afgevaardigden, observatoren en gasten (m/v), die 62 organisaties vertegenwoordigden uit 42 landen, uit Afrika, beide Amerika's, Asië, Australië en Europa debateerden gedurende vijf dagen over de internationale situatie, de klimaatverandering, de rol en taken van antikapitalisten. De sfeer was hartelijk, de debatten gepassioneerd, de houding van alle deelnemers zeer verantwoordelijk. Natuurlijk is het Wereldkongres ook een moment waarop mensen elkaar terugzien, of net voor het eerst ontmoeten en samen ervaringen kunnen uitwisselen. De verschillende militante tradities, politieke en syndicale culturen en de meltingpot aan talen zijn op zulk moment eerder een rijkdom dan een handicap. 

Getuige van de capaciteit van de Vierde Internationale om deel te nemen aan eenheidsinitiatieven en het pluralistisch debat binnen de radikale linkerzijde, was dit 16e Wereldkongres er een van grote openheid: Gasten van 21 organisaties die geen lid zijn van de Internationale uit 14 landen  namen deel aan de debatten. Debatten die door hun ervaringen zeker verrijkt werden...

Alle resoluties en moties van het 16e Wereldkongres van de Vierde Internationale zijn door onze Franstalige vrienden samen gebracht in een handig elektronisch bulletin.

In het Engels kan je alle teksten hier vinden

Naar boven