Waarom verandert het klimaat? Kapitalisme= verkwisting Hoe kan je de klimaatverandering stoppen? Het negationisme van de vriendjes van Bush Geen individuele maar structurele oplossingen!
Ecologie en sociaal: één strijd Wie betaalt de rekening? De wereld veranderen, maar hoe doe je dat? Ecosocialisme! SAP?

Hoe kan je de klimaatverandering stoppen?

Als je hoort dat de Europese landen hun uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 90 procent moeten terugschroeven, betekent dit dan dat we straks onze lampen terug door kaarslicht zullen moeten vervangen en dat we ons energieverbruik radicaal aan banden zullen moeten leggen? Zeker niet, maar...

De zonne-energie die het aardoppervlakte bereikt, staat gelijk aan 8000 keer de mondiale energieconsumptie. Zelfs met de huidige technologie zouden we in staat kunnen zijn om 0,1 procent daarvan te capteren onder verschillende vormen. Dat staat gelijk aan acht maal de huidige mondiale energieconsumptie. Dit betekent dat we met voldoende investeringen in hernieuwbare technologie weldegelijk in staat kunnen zijn om aan ieder energiebehoefte te voldoen zonder roofbouw te plegen op de aarde en op de toekomstige generaties.

Anderzijds is het wel zo dat het huidige kapitalisme volledig georganiseerd is op basis van CO2-uitstotende technologie en dat het hoe dan ook jaren zal duren vooraleer je de volledige overgang kan maken naar die duurzame technologie. In een kapitalistische context heeft de gemeenschap hoe dan ook weinig controle op het private gedeelte van de energiesector, wat maakt dat die overgang nog veel moeilijker wordt. En dat maakt dat we wel verplicht zijn om niet enkel in te zetten op hernieuwbare energie, maar dat we nu reeds in actie moeten komen om de massale uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. 

Daarom moeten we vandaag niet enkel strijd leveren voor massale publieke investeringen in hernieuwbare energie, we kunnen ook opkomen voor gratis openbaar vervoer, voor een publiek plan voor isolatie van gebouwen of voor het zwaarder belasten van commerciële transportvluchten. De overheid moet ook kosteloos energie-audits aanbieden aan gezinnen en individuen, zodat ze kunnen besparen op hun eigen energieverbruik, wat ook weer goed is voor de portefeuille...